A vállalat teljesítménye a távmunkára kényszerülő alkalmazottak miatt is jelentősen csökkenhetett.

Ismét csökkent az IBM bevétele. Tavaly év végén hosszú szünet után ugyan növekedett a vállalat, ám a koronavírus-járvány nyomán kialakult válság mindent visszafordított. A vállalat eredményei minden szegmensben elmaradtak az elemzői várakozásoktól.

A CNBC megjegyzi, hogy a vállalat gyengébb teljesítménye azzal is összefügghet, hogy a cég sok munkatársát küldte távmunkára.

A felhő nőtt vagy a Red Hat?

A vállalat negyedéves pénzügyi beszámolója szerint éves összevetésben 3,4 százalékkal kevesebb (17,6 milliárd dollár) lett az összbevétel, mint az előző év hasonló időszakában. Ezt ráadásul úgy sikerült összehozni, hogy a zászlóshajónak tekinthető és a bevételek mintegy harmadát (5,2 milliárd dollár) adó cloud és kognitív szoftverek üzletág 7 százalékot tudott nőni. A vállalat vezetése a befektetőknek készített prezentációban külön kiemeli, hogy önmagában a felhő erős, 23 százalékos növekedést produkált.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az üzletág bevételének ötödét, közel 1,1 milliárd dollárt a Red Hat hozta össze, ez 18 százalékkal több az egy évvel korábbi bevételeinél. Az IBM jó üzletet csinált a tavaly nyáron lezárt felvásárlással, mert az open source megoldásokat szállító, és továbbra is részleges önállóságot élvező vállalat töretlen lendülettel növekszik.

A bevétel csökkenését elsősorban az hozta, hogy a legnagyobb üzletég, a globális technológiai szolgáltatások csak 6,5 milliárd dollárt termelt, ami 4 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. Ennek kb. háromnegyede az infrastruktúra- és felhőszolgáltatásokból jön össze, ami 4 százalékkal csökkent, míg a maradék negyedet adó technológiai támogatás mínusz 5 százalékkal zára az év első három hónapját.

A globális üzleti szolgáltatások üzletág bevétele ellenben jelen helyzetben is tudott nőni, még ha csak szemmel nem látható mértékben is. Ezt a szegmenst az itt elkönyvelt 4,1 milliárd dollár bevétel több mint felét adó tanácsadás húzta fel 5 százalékos növekedésével.

A rendszerek néven futó szegmens (hardver, operációs rendszerek) 1,4 milliárd bevételt hozott, ami 4 százalékos plusz a tavalyi azonos negyedévhez képest. Ezt most elsősorban a hardver vitte 10 százalékos bevételnövekedésével, azon belül is Z sorozatú System szerverekre, azaz a mainframe-ekre és a storage-okra volt nagy kereslet. A Z termékvonal önmagában 59 százalékkal több bevételt termelt, mint egy éve.

 
IBM Revenue 2018-2020
Infogram


A főbb piacok gyengélkedtek

A bevételek régiónkénti alakulása azt mutatja, hogy elsősorban az IBM két fő piaca, az amerikai és az EMEA gyengesége határozta meg a negyedéves teljesítményt. Az amerikai (8,2 milliárd) és az EMEA (5,5 milliárd) régió egyaránt 4 százalékkal, míg az ázsiai (3,9 milliárd) 2 százalékkal esett vissza.

Az eredmények közzététele utáni elemzői konferenciahívás újdonsága volt, hogy azon a vállalat vezetését Ginni Romettytől hivatalosan április elején átvevő új vezérigazgató, Arvind Krishna is részt vett Jim Kavanaugh pénzügyi vezető mellett. Ez azért volt nagy dolog, mert Rometty évek óta negligálta ezeket a tájékoztatókat. Ezzel szemben Krishna ígéretet tett arra, hogy továbbra is személyesen tájékoztatja az elemzőket.

A konferenciahíváson Kavanaugh azt mondta, hogy a negyedév az elvárásaiknak megfelelően alakult. A megtorpanás márciusban következett be a járványügyi helyzet eszkalálódása miatt. Ez különösen a szoftverértékesít sújtotta, mert nagyon sok ügylet lezárása pont a negyedév két utolsó hetére esett volna.

Krishna elsősorban a jövőről beszélt. Mint mondta, fő célja a vállalat értékének növelése. Ez a technológia szempontjából azt jelenti, hogy a portfóliót jobban össze kívánja hangolni a hibrid felhővel és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos piaci igények kielégítésééhez. Ez további felvásárlásokat és akár a korábbiakhoz hasonló profiltisztító eladásokat is hozhat – mondta a vezérigazgató.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.