Bár a növekedés mértéke szemmel is alig látható, az eredmény jobb, mint amit az elemzők vártak.

Öt negyedév folyamatos csökkenése után ismét nőttek az IBM bevételei. A vállalat tegnap kiadott negyedik negyedéves pénzügyi jelentése szerint 21,77 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el a december 31-ével zárult három hónapos időszakban. Az elemzői konszenzus ezzel szemben 21,64 milliárdot jósolt. Nőt a működési eredmény és megugrott a profit. A legjobb hírrel azonban Jim Kavanaugh alelnök, a vállalat pénzügyi igazgatója szolgált: 2020-ra egyértelmű növekedést ígért a befektetőknek. A pénzügyi jelentés közzététele után a vállalat részvényei azonnal emelkedni kezdtek.

Jól jött a Red Hat

Már az előző negyedév eredményeiben is látszott a Red Hat felvásárlásának jótékony hatása. Az open source alapokra építő vállalat lendületét ugyanis nem törte meg a tavaly nyáron lezárt felvásárlás. Ennek köszönhető a Cloud és kognitív szolgáltatások néven futó üzletág jó teljesítménye, amelynek bevételei az év utolsó három hónapjában 9 százalékkal nőttek 2018 azonos időszakához képest. A szegmens 7,24 milliárd dollár bevétele szintén meghaladta az elemzői várakozásokat (7,12 milliárd dollár). A Red Hat önmagában még az előző negyedévi 19 százalékos növekedést is felülmúlta: éves összevetésben 24 százalékkal növelte bevételeit. A tavalyi 863 millióval szemben a most zárt negyedévben megközelítette az 1,1 milliárdot.

A globális technológiai szolgáltatások üzletága (ide tartoznak az infrastruktúra- és felhőalapú, valamint a technológiai támogató szolgáltatások) 6,95 milliárdos bevétellel zárt. Ez 5 százalékkal kevesebb, mint egy éve, és az elemzői várakozásoktól (6,99 milliárd) is elmarad. Kavanaugh ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy komoly strukturális átalakításba fognak, hogy javítsák a vállalat teljesítményét a hibrid felhős területen.

A globális üzleti szolgáltatások (alkalmazásmenedzsment, tanácsadás stb.) valamivel több mint 4,2 milliárdot hoztak, ez 0,6 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Nagyon jól teljesített viszont a Systems néven futó üzletág, amely 16 százalékkal tudta növelni a bevételeit, és az elemzői várakozásokat (2,84 milliárd dollár) is meghaladta. Az üzletág 3 milliárd dollárt is meghaladó bevételeiben nagy szerepe volt z termékcsalád – különösen a z15 – jó értékesítésének, amely 60 százalékkal bővült a negyedévben.

 
IBM pénzügyi eredmények, 2019 Q4
Infogram


A pénzügyi jelentés kiemeli a különböző felhős szolgáltatásokból származó bevételek dinamikus növekedését. Ezek összességében 6,8 milliárd dollárt hoztak, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi bevételeket.

Nem mindenki osztja a pénzügyi vezető optimizmusát

Bár Kavanaugh 2020-ra folyamatos növekedést ígért, nem mindenki látja ilyen optimistán a vállalat jövőjét. A pénzügyi igazgató az egyes üzletágakra váró strukturális átalakítások mellett arra alapozza optimizmusát, hogy csökkentek a Brexit körüli bizonytalanságok, valamint hogy enyhültek az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségek.

Ezzel szemben a CNBC idézi a Morgan Stanley elemzőit, akik szerint vannak olyan kihívások, amikkel csak a portfóliója komolyabb átalakításával tud megbirkózni az IBM. Szerintük erre az átalakításra még a Red Hat megszerzésével kiaknázható szinegiák mellett is szükség lesz, ha a vállalat biztosítani akarja a hosszú távú növekedést. A befektetési bank 2020-ra a vállalati IT-költések növekedésének gyengülését jósolja, ráadásul pont azokon a területeken, amelyek jelenleg fontos szerepet játszanak az IBM profitabilitásában, például az on-premise infrastruktúra, a tanácsadás és az outsourcing szolgáltatások területén.

Piaci hírek

Minden bitcoinos tranzakció felszippanthat egy úszómedencére való vizet

A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.