Az európai repülőjáratok biztonságát felügyelő Eurocontrol oldalait múlt hét közepe óta ostromolják oroszbarát elkövetők.

A 41 országra kiterjedő, légi közlekedéssel kapcsolatos koordinációs feladatokat ellátó Eurocontrol múlt hét pénteken erősítette meg, hogy weboldalát április 19. óta támadják. A brüsszeli székhelyű szervezet azt is közölte, hogy az akciót "oroszbarát hekkerek" vállalták magukra.

Az Eurocontrol tevékenysége meglehetősen fontos, hiszen többek között koordinálja és tervezi a légi forgalmat egész Európában, miközben együttműködik a nemzeti hatóságokkal, a légi navigációs szolgáltatókkal, a civil és katonai légtérhasználókkal, a repülőterekkel és egyéb érintett szervezetekkel.

A jelek szerint ezek a tevékenységek nem kerültek veszélybe a kibertámadás miatt, de a mintegy 2000 alkalmazottnak alaposan megnehezítette a munkáját az, hogy a bevett kommunikációs csatornák egy részét nem tudták használni. A támadás miatt az Eurocontrol honlapja és webes elérhetősége is akadozott időlegesen. A tudósítások alapján néhány kisebb légitársaság "őskori" tartalékrendszerek bevetésére kényszerült annak érdekében, hogy a járatokra vonatkozó menetrendet kezelni tudja.

Az Eurocontrol szóvivője a hétvége folyamán nem volt hajlandó válaszolni a Register kérdéseire az incidenssel kapcsolatban. Így nem világos, hogy pontosan mely rendszereket érintett az akció, illetve az sem derült ki, mikorra várható, hogy a szervezet hálózatainál visszaáll a normális ügymenet (a szervezet honlapja a cikk írásakor gond nélkül elérhető volt). A szóvívő azt sem erősítette meg, hogy a túlterheléses támadások (DDoS) mögött a Kreml politikáját lelkesen támogató Killnet állna. Erről a hírhedt hekkercsapat egyébként maga dicsekedett orosz nyelvű Telegram-csatornáján.

Az akcióról a Wall Street Journal egy "a helyzetet ismerő magas rangú tisztviselőre" hivatkozva közölt még múlt héten részleteket. A beszámoló alapján "súlyos kibercsata folyt", de a repülési műveletek biztonsága nem forgott veszélyben. Más dolgok elvégzése azonban nehézségekbe ütközött. Például a belső és külső kommunikációt is érintette a probléma, ami miatt a munkatársaknak más csatornákat kellett találni arra, hogy felvegyék a kapcsolatot egymással és a szervezeten kívüli partnerekkel.

Rendszeresen kellemetlenkednek

A repüléssel kapcsolatos cégek, szervezetek weboldalai már korábban is különösen kedvelt célpontjai voltak a Killnetnek. A hekkerek tavaly okotóberben amerikai reptereket támadtak, aminek következményeként 14 repülőtér honlapja vált használhatatlanná hosszabb-rövidebb ideig. A légi közlekedés szerencsére ettől az USA-ban sem került veszélybe.

A kimaradásokat nem kifinomult internetes betörési manőverek, hanem nyers erő(forrás)t igénylő DDoS-támadások (Distributed Denial of Service – elosztott szolgáltatásmegtagadással járó vagy túlterheléses támadás) okozták. Utóbbi kedvelt módszere az orosz politikai irányvonalat támogató hekkereknek, akik már az ukrán invázió megkezdése előtt is előszeretettel zargattak így nyugati célpontokat.

Ugyancsak a Killnet vállalta magára a tavaly nyáron Litvániát ért kibertámadásokat. A balti ország rendszerei a Litvánia által a kalinyingrádi orosz terület ellen bevezetett áruszállítási blokád miatt kerültek erős nyomás alá. De a csoport neve felbukkant már többek között román és japán kormányzati szervek, vállalatok webhelyei ellen intézett internetes támadásoknál is.

Biztonság

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.