Az OpenAI körüli mizéria minden bizonnyal hatással lesz a most születő uniós szabályozásra is, bár vasszigorra azért nem kell számítani.

Ahogy az Európai Unió egyre közelebb kerül a mesterséges intelligencia fejlesztését és alkalmazását keretek közé szorító törvények elfogadásához, a törvényhozók és szakértők szerint az OpenAI irányítása körüli bohózat ismét rávilágított a szigorú szabályozás szükségességére – számolt be róla a Reuters. Miután az MI-forradalmat vezető vállalatot néhány nap alatt már a harmadik vezérigazgató irányítja, alkalmazottai pedig tömeges felmondással fenyegetőznek, különösen aktuálissá váltak az arról szóló viták, hogy milyen mértékben kellene lehetővé tenni a piaci szereplők önszabályozását.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az EU Tanácsa olyan törvénycsomagon dolgozik, amelyik megkövetelné az átfogó kockázatértékelést és a hatóságok felé irányuló adatszolgáltatást. A hírügynökség most Brando Benifeit, a törvényekkel kapcsolatos tárgyalásokat vezető egyik EP-törvényhozót idézi, aki szerint az OpenAI körüli események megmutatták: a legerősebb MI-modellek esetében nem hagyatkozhatunk a cégvezetők önkéntes kötelezettségvállalásaira. A társadalom védelmében szilárd, transzparens és végrehajtható törvényekre van szükség.

Ameddig nincs baj, addig tényleg nincs baj

A holland digitalizációért felelős miniszter, Alexandra van Huffelen a Reutersnek elmondta, hogy az átláthatóság hiánya és a néhány befolyásos cégtől való függőség is kiemeli a szabályozás szükségességét. A riportban a New York-i Egyetem mesterségesintelligencia-szakértőjét is idézik, aki arra szólította fel az Európai Uniót, hogy ne puhítsa fel a készülő MI-törvényt. Szerinte nem igazán bízhatunk a vállalatok önszabályozásában, ha azoknak még saját belső irányítása is ennyire mély konfliktusokkal van tele, így a törvényhozók fellépésére ma nagyobb szükségünk van, mint eddig bármikor.

Hétfőn egyébként kiderült, hogy Franciaország, Németország és Olaszország már megállapodásra jutott egymással az MI szabályozásáról, ami várhatóan felgyorsítja az európai szintű tárgyalásokat is. A három kormány azonban első körben a "kötelező önszabályozást" támogatná "magatartási kódexeken keresztül" az MI-alapmodellekre vonatkozóan, és "ellenzi a nem tesztelt normákat", mivel a kockázatokat inkább az MI-rendszerek alkalmazásában látja, nem pedig magában a technológiában. Ha azonban a magatartási kódex sérül, szerintük is ki lehet dolgozni a szükséges szankciókat – más kérdés, hogy az internetes gazdaság korában már többször kiderült, mennyit érnek az ilyen utólagos fellépések.

Piaci hírek

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.