A bitcoinn ismét a volatilitásával okoz fejfájást a befektetőknek, ami továbbra is jelentős a kockázat lehet.

Pár hónapig tartó szárnyalás, aztán jön a kijózanodás? Miután tavaly az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet, a SEC engedélyezte a bitcoinos ETF-eket (olyan befektetési alapokat, amelyeknek befektetési jegyeit a tőzsdén jegyzik és kereskedik), elképesztő raliba kezdett a legismertebb kriptovaluta: a 30 ezer dollár körüli árfolyam rövid idő alatt 69 202 dollárra emelkedett. Ám ismét fordulni látszik a trend, az eszköz értéke szinte órák alatt esett több ezer dollárt, és tegnap már 61 500 dollár alatt is kereskedtek vele.

A bitcoinnak volt már hasonló magassága és mélysége. A 2021 novemberi csúcson mindössze 1 centtel maradt el a 69 ezer dolláros árszinttől, ami mögött az volt a hajtóerő, hogy akkor éppen a torontói tőzsdén engedélyeztek ETF-eket. A sikerszériának aztán gyorsan vége is lett – kérdés, hogy most is valami hasonlóra érdemes-e számítani.

Szaporodó ETF-ek, szaporodó befektetők

Pénzpiaci szakértők szerint ma alapvetően más a helyzet, mint a 2021-es csúcstámadásnál. Bár a kamatlábak esése is segítette, mindenekelőtt az amerikai bitcoin ETF-ek megjelenése (és gyors gyarapodása) kedvezett a kriptovalutának. Az ETF-ek ugyanis szabályozott keretek között biztosítják a bitcoinba való befektetés lehetőségét azoknak a hagyományos intézményeknek, amelyek elsősorban a portfóliójukat szeretnék diverzifikálni a kriptoeszközökkel.

Így ezúttal már nem csak olyan kalandor jellegű befektetéseket láthatunk, mint amilyennek sokan Elon Musk három évvel ezelőtti manővereit minősítették. Olyan vállalkozások is megjelentek a piacon – igaz, nagyságrenddel a Tesla alatt –, mint a MicroStrategy szoftvercég vagy a Reddit. De ahogy a Reutersnek elmondta egy kriptovaluta-index szolgáltató vezetője, a befektetési piacok jelentős szereplői, a befektetési tanácsadók és egyéb nagy intézményi befektetők is jelentős összegeket forgattak át bitcoinba.

Csak február utolsó hetében mintegy 2,2 milliárd dollár áramlott a tíz legnagyobb amerikai bitcoinos alapba. Ez az érdeklődés eredményezte azt, hogy csak februárban 44 százalékkal emelkedett az árfolyam. De akkor miért a visszaesés?
 

A bitcon árfolyamának alakulása az elmúlt 7 napban

(Forrás: CoinMarketCap; lementve: 2024. március 6.)


A pozitív magyarázatok szerint a kriptovaluta elérte azt a lélektani határt, ami után a befektetők már árfolyamnyereséget akarnak realizálni, és ez mindig az árfolyam kisemértékű visszaesésével jár. Az ő magyarázatuk helyességét látszik igazolni az arany árfolyamának alakulása is, ami többé-kevésbé együtt mozog a bitcoinéval – sok befektető mindkettőt a piaci kockázatok mérséklésére veszi.

A kétkedők azonban alapvetően másként tekintenek az bitcoinra, mint az aranyra. Míg utóbbi mélyen beépült a pénzügyi rendszerekbe (lásd például a jegybankok aranytartalékát, ami hosszú ideig tartó, valódi fizetőeszközként való felhasználást váltott fel), addig a bitcoin kiszámíthatatlan (árfolyama csekély mértékben függ a tényleges gazdasági folyamatoktól), és valós környezetben sem igen alkalmazható (kivéve mint a ransomware-támadások után fizetett váltságdíj) – azaz nem más, mint egy spekulatív eszköz.

Hiába jelentek meg intézményi befektetők, egyelőre nem oldották meg az a problémát, hogy bitcoinra továbbra is meghatározó befolyása lehet a befektetők és a bányászok aránylag kis csoportjának. Emiatt a bitcoin (és általában a kriptovaluták) árfolyama továbbra is könnyen manipulálható.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.