Mi lett volna, ha nincsenek az amerikai szankciók? A kínai piacon is nőtt a részesedése.
Hirdetés
 

Jól mutatja a Huawei helyzetét a más, nem kínai gyártókhoz viszonyítva, hogy ha megszorul külföldön, még mindig ott van számára az óriási – bár zsugorodó – hazai vevőkör. Nagyjából ez tükröződik az első féléves pénzügyi eredményén is. Hiába voltak ellene az amerikai szankciók, a vállalat így is képes volt bevételeit 23 százalékot meghaladó mértékben növelni.

Az év első hat hónapjában a vállalat teljes bevétele 401 milliárd jüan (kb. 58,3 milliárd dollár) volt. A vállalat növekedési potenciálját jól mutatja, hogy a félév növekedési üteme 8 százalékponttal haladta meg a tavalyi első félévét, amikor ugye még szó sem volt a szankciókról. Ez mindenképpen pozitív fejlemény, tekintve, hogy a vállalatot jelenleg is irányító alapítója Zsen Cseng-fej másfél hónapja még arról beszélt, hogy az amerikai korlátozás miatt legkorábban 2021-ben számít növekedésre.

A konzumer termékek mennek

A bevétel mintegy kétharmadát, 220,8 milliárd jüant (kb. 32,1 milliárd dollár), a végfelhasználói terméket adták. Az összes brendet (pl. Honor) együttvéve 118 millió okostelefont értékesítettek hat hónap alatt, 24 százalékkal többet mint 2018 azonos időszakában. A vállalat közleménye nem számszerűsíti, de tempósan nőtt a táblagépek, PC-k és hordozható termékek értékesítése is. A Huawei úgy számolt, hogy nagyjából félmilliárd felhasználója lehet világszerte.

A hálózati eszközök üzletág volt a másik fő bevételi forrás: 146,5 milliárd jüan (kb. 21,3 milliárd dollár). A cég eddig 50 kereskedelmi 5G-s szerződést kötött, és több mint 150 ezer bázisállomást szállított le világszerte.

A két nagy üzletághoz képest a nagyvállalati szegmens szerény eredményt produkált. A felhős és adatközponti és az ún. campus-hálózati megoldásokat, a mesterséges intelligenciát és az IoT eszközöket is magában foglaló részleg 31,6 milliárd jüan bevételt (kb. 4,6 milliárd dollár) hozott. A vállalat közleménye ennek a portfóliónak az erősítését prognosztizálja.

Fel kell készülni a nehézségekre

A vállalat elnöke, Liang Hua a közleményben hangsúlyozta, hogy a növekedést ugyan lassították, de nem állították meg a vállalat elleni szankciók. Ennek ellenére rövid távon számítanak a növekedéssel kapcsolatban nehézségekre. Ezek azonban nem akadályozhatják a kutatás-fejlesztés erőteljes folytatását, erre idén 120 milliárd jüant (kb. 17,5 milliárd dollár) fordít a vállalat.

És ami a vállalat sajátos helyzetét illeti. A szankciók hatására a Huawei ismét a hazai pályára koncentrált, a második negyedévben a telefonjai 64 százalékát Kínában értékesítette. A Canalys piackutató legfrissebb jelentése szerint a Huawei a második negyedévben 31 százalékkal több okostelefont szállított le Kínában (szám szerint 37,3 millió darabot), mint a tavalyi második negyedévben, így a hazai piacon már 38 százalék a részesedése. Ezzel szemben az Apple 14 százalékkal kevesebbet szállított, de a többi kínai telefongyártó is megzuhant. Az Oppo értékesítései 18 százalékkal, a Vivo-é 19-cel, míg a Xiaomié 20 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Ez a befelé fordulás egyelőre a Huaweinál elég volt arra, hogy ellensúlyozza az amerikai szankciók negatív hatását. Ugyanakkor ennek a stratégiának is láthatók a korlátai – azaz nem véletlenül beszélt a vállalat elnöke rövid távú nehézségekről. A kínai piac ugyanis zsugorodik: mint a Calays jelentése írja, a második negyedévben 6 százalékkal kevesebb okostelefont vettek a kínaiak, mint egy éve. És egy fontos kártyát – miszerint Huawei telefont vásárolni hazafias cselekedet – már kijátszott a marketinggépezete.

Mobilitás

Álhíreknek járó figyelmeztetést kapott Trump tweetje

A fekete öves twitterezőnek számító amerikai elnök bejegyzését első ízben ítélte neccesnek a szolgáltató. Természetesen a felháborodott reakció sem maradt el.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.