A vállalat az amerikai felhasználóit célzó támadások miatt fordult a bírósághoz, és azt próbálja elérni, hogy tiltsák el az izraeli céget az összes Apple-szoftver és -szolgáltatás használatától.

Az Apple tegnap jelentette be, hogy pert indított az izraeli NSO Group és annak anyavállalata, az OSY Technologies ellen, amiért azok állítólagosan amerikai Apple-felhasználókat céloztak és figyeltek meg a Pegasus kémprogram segítségével. Az iPhone gyártója azt is közölte, hogy a további visszaélések megelőzése érdekében bírósági úton akarja eltiltani az "amorális 21. századi zsoldosnak" nevezett NSO-ot attól, hogy a továbbiakban bármilyen Apple szoftvert, szolgáltatást vagy eszközt használjon.

A társaság ezzel csatlakozott mindazokhoz a piaci cégekhez és kormányzatokhoz, amelyek fellépnek a hekkereszköz gyártójával szemben, miután a Pegasust mások mellett emberi jogi szervezetek képviselői és újságírók ellen is bevetették annak megrendelői. A hónap elején az amerikaiak már ugyanarra a kereskedelmi feketelistára helyezték az NSO-t, amelyet például a kínai Huawei neve is fémjelez, de valamilyen módon fellépett ellene a Microsoft, Meta Platforms (Facebook), az Alphabet (Google) vagy a Cisco Systems is.

Az NSO az érintettek szerint részt vesz az általuk fejlesztett termékek biztonsági funkcióinak megkerülésében, ezeket a képességeket pedig hekkereszközök formájában értékesíti a külföldi kormányoknak. A Reuters az Apple keresetét idézve msot arról számol be, hogy a vállalat szerint ezeket a programokat 2021-ben összehangolt módon használták fel amerikai állampolgárok támadására, elméletben és a gyakorlatban is átlépve a nemzetközi határokat.

Nagyon mennek az ilyen szolgáltatások

Az Apple egészen pontosan azt állítja, hogy az NSO Group több mint száz hamis Apple ID felhasználói hitelesítést hozott létre a támadások végrehajtásához. Bár a cég szervereit a szó szoros értelmében nem törték fel, az NSO mégis visszaéléseket követett el azokon, és az Apple szerint közvetlenül is részt vett a támadások végrehajtására vonatkozó tanácsadásban. Ez utóbbi azért lényeges, mert az NSO fenntartja, hogy a szóban forgó eszközöket egyszerűen csak értékesíti az ügyfeleinek.

A hírügynökség riportja kiemeli, hogy a keddi közlemény értelmében az NSO és a hozzá hasonlószervezetek állandó fegyverkezési versenyre kényszerítik az Apple-t: bár a társaság biztonsági megoldásokat fejleszt és fokozza eszközei védelmét, mások a rosszindulatú programokat frissítik folyamatosan, és kihasználják az Apple saját biztonsági frissítéseit is. Az Apple egyébként azt is hangsúlyozza, hogy eddig nem találtak bizonyítékot az NSO eszközeinek működésére a legfrissebb, iOS 15-ös mobil operációs rendszert használó Apple készülékeken.

A vállalat soron kívül 10 millió dollárt, illetve a mostani perben kilátásba helyezett kártérítés összegét adományozza különböző kiberfelügyeleti kutatócsoportoknak, köztük a a Torontói Egyetemen működő Citizen Labnek, amely elsőként fedezte fel az NSO támadásait. Bár az izraeli cég kommunikációja következetesen a pedofil bűnözők vagy terroristák elleni fellépésről szólnak, a brit Sophos friss kutatása szerint a szolgáltatáskén kínált hekkereszközök annyira népszerűek a bűnözők körében is, hogy azok a támadások közel 60 százalékánál már nem is saját eszközt vetnek be, hanem másik csoportoktól vásárolt megoldásokat.

Biztonság

Az Apple hurcokodni próbál Kínából

Már nekik is sok lesz, ami az utóbbi időben a "világ gyárában" történik, így a termelésben egyre inkább Indiára és Délkelet-Ázsiára támaszkodnának.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.