Az alkalmazásfejlesztők a Locationnel helyalapú funkciókat építhetnek webes és mobilappjaikba.

Még csak preview-ban, de elindította az Amazon a Location szolgáltatását. A fejlesztők választhatóan a legismertebb GIS-fejlesztő (Geographic Information System), az Esri, valamint a HERE Technologies térképészeti adatait használhatják, ha lokációs funkciókat akarnak építeni webes vagy mobilappjukba. Az AWS adja a két partnercég összes alaptérképét az ún. "érdekes helyek" adatokkal együtt. Úttervezési funkció egyelőre nincs, de minden egyéb professzionális lehetőség megvan, mint például beépített a nyomkövetés és a geokerítés.

Az AWS evangelistája, Jeff Barr a szolgáltatás elindulását bejelentő blogposztban azt írja, hogy a Location megkönnyíteni és gazdaságosabbá teszi a helyalapú szolgáltatások beépítését alkalmazásokba. Szerinte ez korábban meglehetősen bonyolult volt, ráadásul egyetlen szolgáltatóhoz (értsd: a Google-höz) láncolta a fejlesztőt.

Az AWS ezen a területen követő üzemmódban van: a többféle térképnézet és az érdekes helyek funkció például teljesen általános a térképszolgáltatásoknál. A nyomkövetés úgy működik, hogy a Location segítségével fejlesztett app hozzáfér az eszköz dinamikus helyadataihoz, és azokat megjeleníti a térképen. Ez össze is kapcsolható geokerítés funkcióval, hogy az alkalmazás riasztásokat küldhessen, ha az adott eszköz eléri egy előre meghatározott terület szélét. Ennek egyébként nem csak professzionális alkalmazásokban (például kötött területen működő autómegosztó szolgáltatásoknál) lehet jelentősége, hanem akár végfelhasználói célú appoknál is.

Egyelőre az olcsóságával versenyez

Az AWS némileg elkésett a szolgáltatással, az élesben 2018 tavaszán elindított Google Maps Platform jobb eszközöket ad a fejlesztőknek. A Google platformját használva már olyan adatokkal is dolgozhatnak, mint az elektromos autók töltőállomásainak foglaltsága globálisan vagy a játékfejlesztőknek szánt kiterjesztettvalóság-támogatás, amivel megoldható, hogy maguk a játékosok módosíthassák egy játék környezetét. Ezzel az AWS most úgy próbál versenyezni, hogy megfizethetőbb szolgáltatást ígér. Lesz három hónapig használható ingyenes próbaverzió, utána pedig 0,04 dollárnál indul 1000 térképcsempe lekérésének az ára.

A TechCrunch szerint az árazást nem lehet egy az egyben összehasonlítani a Google Mapsével. A Google a statikus térképek esetében 1000 lekérésenként 2 dollárt számol (statikus térképet lehet használni akkor, ha például egy cég a weboldalán térképen is szeretné megjeleníteni az elérhetőségét), de van egy havi 200 dolláros ingyenes keret is.

A Google az egyébként összetett árképzés kialakításakor azzal kecsegtette a fejlesztőket, hogy 98 százalékuknak bőven elegendő lesz az ingyenes keret. Hamar kiderült azonban, hogy ez nem igaz, különösen akkor, ha az adott apphoz dinamikus térképekre van szükség.

A Locationnek ez jó esélyt adhat, főleg akkor, ha az AWS elég energiát fektet abba, hogy a szolgáltatás technikailag is felnőjön a jelenleg sokkal fejlettebb Google Maps Platformhoz.

Cloud & big data

Egyre gyorsabban öntik a dollármilliárdokat az önvezető autókba

Ahogy egyre közelebbinek tűnik az autonóm járművek kereskedelmi forgalomba kerülése, a Microsoft is összeállt a General Motors önvezető autókat fejlesztő részlegével.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.