Ám egyelőre csak egy szűk kör próbálhatja ki, milyen az, amikor telefonunk kamerájával pásztázva kaphatunk valós idejű útbaigazítást.

A vállalat még tavaly, az éves I/O fejlesztői konferenciáján áltt elő az úgynevezett AR Visual Positioning System koncepciójával. Bár már akkor is mutattak egy rövid demót a megoldásról, majdnem egy évnek kellett eltelnie, hogy valódi felhasználókig jusson a technológia. Ez is egyelőre csak egy limitált teszt, a széles körű bevezetés még odébb van.

El se lehet téveszteni

Az ötlet egyébként meglehetősen kézenfekvő, hiszen bármennyire is jók a Google térképei és kifinomult a helymeghatározásért felelős rendszer, gyalogosan egy nagyváros közepén simán tud annyit tévedni a jel, hogy az ember pár méterrel később forduljon be, menjen át, esetleg próbáljon buszra szállni. A kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) eszköztára viszont egyértelművé tudja tenni ezeket a helyzeteket.

A használathoz fel kell csak tartani a telefont, mintha videóznánk a készülékkel, és a szolgáltatás osztott képernyőre vált, ahol alul maga a térkép látható, felül pedig a való világ köszön vissza, ám megspékelve azokkal a vizuális segítségekkel, amelyeket a rendszer ellát minket, ha közeledünk egy fordulóhoz, vagy éppen látótávolságra vagyunk a célként kijelölt bolttól, étteremtől, vagy egyéb üzlettől.

 

 

A Wall Street Journal egyik riportere is bekerült a korai tesztelők közé, és a fentebbi videóban a gyakorlatban is megmutatja a VR kínálta előnyöket. Persze nem csak pozitívumokról beszélhetünk, hiszen az is nyilvánvaló, hogy huzamosabb ideig a telefonunkat fáklyaként magunk előtt tartva haladni nem túl kényelmes, de leginkább nem is veszélytelen dolog. Ha csak egy másik járókelőbe ütközünk, az simán kellemetlenség, de ha nem figyelünk egy érkező járműre, az már komolyabb gond lehet.

A segítség használatát éppen ezért maga a Google is akkor tanácsolja, ha a felhasználónak például egy bonyolult kereszteződésnél kell tájékozódnia, és semmiképpen sem ildomos a teljes út alatt ezt a navigációs megoldást erőltetni. A WSJ újságírója egyébként elégedetten summázta a próbaútját, többek között a rendszer pontosságát dícsérve.

Egyelőre arra vonatkozóan semmiféle információ nem látott napvilágot, hogy mikor tervezi a cég nagyobb körben is bevezetni a virtuális segédet.

Cloud & big data

Szájkosarat raknának a britek a közösségi óriásokra

Hétfőn kemény jelentést tett az asztalra az Egyesült Királyság illetékes bizottsága. A Facebook-alapítót személyesen is felelőssé teszik amiatt, hogy az álhíreknek, a manipulációnak nincs megfelelő gátja, miközben a felhasználói adatokat nem védik megfelelően.
 
Két út közül választhatnak a magánfelhőben gondolkodó vállalatok. Vagy saját maguk alakítják ki a platformot, vagy bérelik azt egy szolgáltatótól. A nagy kérdés: hogyan lehet dönteni a két módszer között?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.