Meg hamarosan az összes komolyabb felhős konkurense, ha stabil energiaellátást akar az egyre gigantikusabb adatközpontjainak.

Izgalmas álláshirdetés jelent meg a napokban a Microsoft oldalán: nukleáris technológiáért felelős vezető programmenedzsert keresnek, aki majd a vállalat kisméretű moduláris reaktorokra (Small Modular Reactor, SMR) és mikroreaktorokra épülő globális energiastratégiájának kiérleléséért és végrehajtásáért felel. Feladata lesz, hogy csapatával műszakilag kiértékelje, hogyan lehet SMR-eket és mikroreaktorokat használni az adatközpontok energiaellátására, kidolgozza a technológia integrációjának lehetséges ütemtervét, valamint gazdasági vonatkozásait (pl. költségek, megtérülés).

Az álláshirdetés valószínűleg nem független attól, hogy idén az év elején az Amerikai Nukleáris Szabályozó Bizottság engedélyezte egy SMR-startup, a NuScale típustervét, ami alapján akár lehet is építeni kisméretű moduláris atomreaktort.

Nagyon kell a delej

A Microsoft nincs egyedül az alternatív energiaforrások keresésében. Jelenleg a legkézenfekvőbb forrásnak az atomenergia tűnik: megbízható, hosszú távon olcsó, és még viszonylag zöld is. Ráadásul bevált. A Microsoft ugyan 2028-tól számol a fúziós energiával, ami talán a nukleáris forrásoknál is zöldebb, ám addig még van öt év, ráadásul nincs garancia arra, hogy a Helion Energy, amelynek fejlesztéseire Redmondban szeretnének építeni, addigra valóban elkészül működőképes fúziós reaktorával.

Az atom viszont atombiztos, és csökkentheti az adatközpont-üzemeltetők függőségét a fosszilis energiaforrásoktól. Az USA-ban bemutatták az első olyan adatközpont tervét, amelyet már SMR látna el energiával, de Európában is vizsgálják adatközpont-üzemeltetők a technológia életképességét.

A probléma megoldása egyre sürgetőbb. A csipek teljesítménye ugyanis gyorsabban nő, mint ahogy javul az energiahatékonyságuk. Hiába futtatja ma sokkal hatékonyabban egy korszerű GPU az MI-s workloadokat, mint mondjuk két-három éve, attól még sokkal több energiát is megeszik közben. A processzorok teljesítménye nagyjából 2,4 évente duplázódik, az energiahatékonyságuk azonban ennél sokkal kisebb mértékben javul. Így nő az energiaéhség.

Ezt folyamatosan növekvő éhséget hagyományos módon (közvetlenül a hálózatból) nem lehet kielégíteni. Ahol nagy az adatközpont-koncentráció (Európában ilyen például Dublin környéke), csúcsidőszakban sok adatközpont tartalékgenerátorok segítségével egészíti ki a hálózatból kivett energiát. A legnagyobb szereplők már ún. mikro grideket építenek, azaz saját ellátási hálózatot saját üzemeltetésű erőművel. A Microsoft nyáron kapott engedélyt az ír kormánytól arra, hogy új, 900 millió euróból épülő adatközpontja mellé felhúzzon plusz 100 millióból egy 170 megawattos erőművet is – Dublin mellett!

Kisebb az ökológiai lábnyom – drágábban?

Ha azonban Amerika és Európa nem akar a kínai útra lépni, a bővülő igényhez alternatív energiaforrásokat kell keresni. Ez nagy lehetőség lehet az SMR-eknek, melyek ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműveké, és ha már beindultak, szinte alig bocsátanak ki szén-dioxidot. (A vízigény persze más kérdés, amiben az adatközpontok vetekszenek az atomerőművekkel.)

Az SMR-ek olyan miniatürizált nukleáris reaktorok, amelyeket elméletileg tömegesen lehet gyártani és bővíteni (ezért modulárisak). Ötletük egyébként onnan jött, hogy ha atommeghajtású hajókat, tengeralattjárókat lehet építeni – azokban is mini reaktor dolgozik –, akkor miért ne lehetne mini nukleáris erőművet használni máshol is?

Több startup is rárepült a témára, SMR-t épít például a NuScale Power, a Radiant Nuclear, a TerraPower, az X-energy vagy a Westinghouse is. Közülük talán a NuScale áll a legjobban, mert akár már építheti is a reaktorait.

De még le kell küzdeni egy problémát: az SMR-eknek egyelőre rosszabb a hatékonysága, mint a földgázalapú erőműveknek. A NuScale az évtized második felére tervezi elérni a 40 dollár/MWh fajlagos költséget, miközben ez most a földgáznál 37 USD/MWh.

Cloud & big data

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.