A cég egyre kevésbé akarja magát sima cloudos tárhelyszolgáltatónak látni. A most bevezetett újítások is a csoportmunkát igyekeznek könnyebbé tenni.

Pezseg az élet a Dropboxnál. A cég vezetője büszkén jelentette, hogy ha minden úgy halad, ahogy az utóbbi hónapokban, akkor idén simán meglehet az évi egymilliárd dolláros bevétel. Ez olyan mérföldkő, amit egyetlen, tisztán szoftverszolgáltatást kínáló vállalkozásnak sem sikerült ilyen gyorsan elérnie. A jó hírek mellé egy sor új funkció és átfazonírozott előfizetési modell is érkezett.

Papírból épül a felhő

Immár a teljes fehasználói kör számára elérhetővé vált a tavaly szűkebb körben tesztelt Paper elnevezésű alkalmazás. A Paper nagyjából a Google Docs és az Evernote közötti mezsgyén egyensúlyoz, és alapvetően egy letisztult, de mindenféle tartalommal (széljegyzetekkel, képekkel, videóval stb.) megtölthető közös dokumentum, amelyet a meghívott szereplők folyamatosan a legaktuálisabb formában látnak és alakíthatnak.

A Paper a gyors, kreatív ötletek megörökítéséről, és azok többiekkel való megosztásáról szól, ezért a minimalista megközelítés. A dokumentumba drag & drop módszerrel képeket illeszthetünk be, a dropboxos linkeket automatikusan értelmezi a rendszer, de az sem probléma, ha közvetlenül kódokat gépelünk be, amit a felület felismer, és így is kezel.

A béta állapotból való kikerüléssel párhuzamosan egy sor fejlesztés is történt a korábbi verziókhoz képest. Ilyenre példa az egyszerűsített kezelőfelület, a feladatok, állományok sorsának még pontosabb nyomonkövetése, vagy az, hogy mindezt immár 21 nyelven lehet elérni (a magyar nyelv sajnos nincs rajta ezen a listán).

Tehermentesített gépek

A másik fontos fejlesztés a hatalmas méretű fiókkal dolgozók életét könnyíti meg. A korábban Project Infinite munkacímen futó szolgáltatás végül Smart Sync néven érkezik az éles bevetésre. Ennek lényege, hogy a felhőben tárolt állományokat nem szükséges a gépre külön lementeni, azok folyamatosan rendelkezésre állnak. A felhasználó látja a fájlkezelő alkalmazásában a Dropboxnál tárolt összes elemet, és csak annyi a dolga, hogy megnyitja azokat. Ilyenkor az adott állomány ideiglenesen letöltődik, majd bezárás után automatiksan eltakarítja magát a számítógép merevlemezéről. Ha vannak gyakrabban használt elemek, azoknál természetesen továbbra is fennáll az opció a lokális tárolásra.

 

 

A Smart Sync windowsos és maces környezetben egyaránt működik, sőt visszafelé kompatibilis a Windows 7-tel, illetve a Mac OX X 10.9-cel. A szolgáltató azzal büszkélkedik, hogy ez az iparág első keresztplatformos, igény szerint elérhető cloud tárolási megoldása. A szolgáltatás előnyeit jelenleg csak az üzleti (azaz fizetős) ügyfelek élvezhetik, bár az is igaz, hogy jellemzően nekik van erre szükségük.

Új év, új csomagok

A bejelentési sortüzet a vállalkozásoknak kínált előfizetési konstrukciók átfazonírozásával zárta a cég. Az üzleti ügyfelek Európában felhasználónként havi 10 euróért 2 terabájtos keretet, 15-ért pedig korlátlan fiókot kapnak (amennyiben egy évre előre befizetnek). A legnagyobb cégeknek készült, egy sor egyéb funkcióval kibővülő Enterprise csomag pedig egyedi megállapodás alapján számlázódik.

Ezeket a csomagokat azonban továbbra sem nagyon éri meg a mikrovállalkozásoknak, hiszen a legolcsóbb változat is minimum öt fővel indul. Azok az otthoni felhasználók, akiknek nem elég az ingyenesen biztosított néhány gigabájt, továbbra is a Pro csomagot választhatják, amely viszont 8,25 euróért csak 1 terabájtot ad. Ez pedig jelenleg már nem tekinthető olyan hatalmas keretnek.

Cloud & big data

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.