A közösségi hálózatnak érthető módon nem tetszik, hogy több ázsiai fejlesztő is malware-ek telepítésével igyekszik megcsapolni hirdetési hálózatát.

A kedden beadott kereset szerint két alkalmazásfejlesztő cég is olyan appokat forgalmaz, amelyek nem létező kattintások elszámolásával pörgetik fel a bevételeiket. Az ügy már csak azért is érdekes, mert a megnevezett programok egyikét már több mint 100 milliószor töltötték le a Google áruházából, ráadásul jelenleg is szabadon elérhető.

Zavarosban halászó fejlesztők

A Facebook által indított perben a vállalat azzal vádolja a hongkongi LionMobi és a Szingapúrban bejegyzett JediMobi cégeket, hogy a Play Store-ban kínált alkalmazásaik rosszindulatú adware-ként funkcionálnak és nagyüzemben folyik rajtuk keresztül a hirdetési csalás. A kód ugyanis olyan kattintásokat generál, amelyek a valóságban nem felhasználóktól érkeznek.

Ez azért kellemetlen a Zuckerberg-birodalomnak, mert az Audience Network szolgáltatásán keresztül nem csupán saját felületein értékesít reklámokat. A programra jelentkező fejlesztők a programjaikban elhelyezett facebookos hirdetésekért természetesen jutalékot kapnak a közösségi óriástól. Ám ha ezt valaki mesterségesen tupírozza fel, az természetesen vegytiszta csalás.

Az eset súlyát jól érzékelteti, hogy a LionMobi Power Clean - Antivirus and Phone Cleaner App elnevezésű termékét az alkalmazásáruház statitsztikája szerint több mint 100 milliószor telepítették. Ehhez képest eltörpül a másik beperelt cég Calculator Plus appja, amit "csak" több mint 5 millióan raktak a mobiljukra.

A keresetből nem derül ki, hogy milyen összegű károkozásról van szó, az viszont igen, hogy nem csak a Facebookot, de magát az alkalmazásboltot üzemeltető Google-t is lehúzták az állítólagos csalók. A Facebook egyébként a nem valóságos reklámkattintások miatt még márciusban kártalanította hirdető partnereit, a két fejlesztő fiókját pedig letiltotta saját rendszerében.

Volt is, lesz is

A reklámbevételeket megcsapoló próbálkozások egyébként felmérések szerint az utóbbi időben jelentősen visszaestek. Mivel hatalmas, és évről évre emelkedő piacról van szó, nem csoda, hogy a két legnagyobb szereplő, a Google és a Facebook igyekszik is mindent megtenni a visszaélések kipurgálására. A javuló tendencia ellenére azonban láthatóan még mindig lehet rést találni a pajzson.

A Facebooknak amúgy nem csak az adware-ek kapcsán gyűlik meg a baja a távol-keleti cégekkel. Májusban egy dél-koreai vállalkozást citált bíróság elé, mert az analitikával foglakozó cég a gyanú szerint a közösségi hálózaton gyűjtött adatokat jogtalanul használta fel saját marketing- és hirdetési szolgáltatásainak értékesítéséhez. Az eset súlyossága egyébként nem tisztázódott, ám a Facebook meglehetősen lassú tempóban előadott fellépése újabb példát szolgáltatott rá, hogy az elmúlt években mennyivel fontosabb volt számára a növekedés, mint a rosszhiszemű felhasználás kiszűrése és a platform felhasználóinak védelme. Ezzel szemben a hirdetési bevételek megcsapolása természetesen sokkal vörösebb posztónak tűnik.

Biztonság

Az Amazon is elindítja saját cloudos játékplatformját

Az Amazon Luna többek között a Google Stadiának törhet majd némi borsot az orra alá. A frissen bejelentett streaming szolgáltatás nagy előnye lehet, hogy 2014 óta házon belül van a Twitch is.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.