A leépítés az alkalmazottak 6 százalékát érinti. Az ok: az elmúlt évek rossz toborzási stratégiája és a növekedés lassulása. A tőzsde díjazta a döntést.

Lassan teljes lesz a bigtech kör, már ami az elbocsátásokat illeti. Az Alphabet pénteken tette közzé vállalati blogján azt a levelet, amelyben Sundar Pichai vezérigazgató közölte: a cég megszüntet 12 ezer munkahelyet – ez kb. a teljes alkalmazotti létszám 6 százaléka. Leépítik a kísérleti projekteken dolgozókat – ez erősen érint az Area 120 inkubációs részleget, amit már tavaly is megnyirbáltak –, jelentős leépítés történik a toborzóknál, de a mérnöki és termékcsapatokban dolgozók közül is sokaknak kell csomagolniuk. A vállalat részvényei egyből emekedésnek indultak – miután az elmúlt egy évben a technológiai ipar 24 százalékos átlagát meghaladva mintegy 30 százalékot esett az árfolyam –, írja a Reuters.

A lépítés oka ugyanaz, mint a versenytársaknál: az Alphabet is elképesztő tempót diktált a toborzásban 2020-tól. Két év alatt közel harmadával növekedett az alkalmazottak száma. Aztán, ahogy a vezérigazgatói levél fogalmaz, egy másfajta gazdasági valósággal szembesültek. A döntésekért Sundar Pichai vállalja a "teljes felelősséget", jelentsen ez bármit is. (Mint a munkavállalókat tömörítő Alphabet Workers Union írja közleményében, ez sovány vigasz az elbocsátottaknak.)

De nem csak leépítésről, hanem komoly hangsúlyáthelyezésről is szó van, derül ki a vezérigazgató tájékoztatóból. A vállalat arra akarja költeni a pénzét, ami ma a legfontosabb: a mesterséges intelligencia fejlesztésére. Pichaiékban pánikreakciót váltott ki, amikor a Microsoft belengette, hogy már tavasszal jöhet az OpenAI MI-jével megtámogatott Bing kereső. Első lépésben belső átcsoportosítással azonnal megnövelték az MI-fejlesztői csapatot. (Azóta a Microsoft újabb, az Alphabetre szintén veszélyesnek tűnő ötletekkel is előállt.) A Reuters belső információ szerint az Alphabet tavasszal nagy dobásra készül az MI és a webes keresés terén is.

Több mint 50 ezer embert küldtek el

Az USA-ban dolgozó alkalmazottak további minimum 60 napig kapják a fizetésüket. A végkielégítés 16 heti fizetés, ami két héttel nő minden, a vállalatnál ellöltött két évvel. Gyorsítják a dolgozói részvényprogram végrehajtását, fél évig fizetik az elbocsátottak egészségügyi biztosítását, és segítik az elhelyezkedést. Az egyéb országokban a helyi szabályok szerint járnak el.

Mint egy pénzpiaci elemző mondta a Reutersnek, az Alphabet sem tudja függetleníteni magát az általános visszaeséstől. És miközben a hirdetési piac nem nő, a konkurensek (pl. a TikTok) szívják el a felhasználókat. Az sem segíti a vállalatot, hogy egyre gyakrabban sújtják szabályozási bírságok. Ebben a helyzetben nem nagyon volt más lehetőség, mint lefaragni a rekordmagas létszámból, ami egy másik elemző szerint jelentős árréskockázatot jelentett volna. Becslések szerint a vállalat a leépítés révén 2,5-3 milliárd dollár költséget tud lefaragni.

 
BigTech - Layoff 2022/2023
Infogram

 

Az Apple utáni négy legnagyobb amerikai technológiai vállalat eddig összesen 52 ezer munkahelyet szüntetett meg pár hónap alatt (lásd a fenti grafikont). Érdekes módon azonban még így is szűkös az amerikai munkaerőpiac. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a technológiai szektor indikátora a munkaerőpiacnak, így várható, hogy egyre több munkahely kerül veszélybe más szektorokban is.

A technológiai szektor legnagyobb szereplői közül legtovább az Apple tartott ki. Cupertinóban a járvány alatt is sokkal óvatosabban kezelték a létszámbővítést. Ennek megfelelően a leépítések is kevésbé látványosak. De vannak: az AppleInsider értesülései szerint a vállalat épp a napokban küldött el alkalmazottakat a kiskereskedelmi csatornájából.

Közösség & HR

A VISZ tisztújító közgyűlése bizalmat szavazott eddigi vezetésének

Az alelnök és egy elnökségi tag cserélt helyet. A szervezet vezetésébe új ember is érkezett Pocsai Zsolt személyében.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

A modern kihívásokkal szemben is ellenállóvá tudja tenni az IT-biztonságot az automatizáció, de nem csodaszer. Az akadályok azonban leküzdhetők, csak be kell tartani néhány egyszerű szabályt.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.