Az impresszív képadatbázisáról híres cég egy ideig harcolt az MI ellen, majd hirtelen keblére ölelte.

Több más vállalat hasonló irányú lépését követve saját generatív algoritmust állít munkába a világ egyik legjelentősebb képkereskedő cége is. A Getty Images az Nvidia modelljére támaszkodva kínálja szolgáltatását, amellyel végtelen mennyiségű jogdíjmentes alkotást lehet készíttetni a rendszer mögött futó mesterséges intelligenciával.

Erős jogalap

A tegnap bejelentett szolgáltatás "kereskedelmi szempontból biztonságos" címszóval hirdeti magát, ami a Getty olvasatában azt jelenti, hogy a képgeneráló algoritmus tanuló készletét kizárólag a saját, egyébként több millió alkotásra rúgó portfólióján trenírozták, így az ezzel a modellel készített alkotásoknál nem kell aggódni az esetleges jogi következméynek miatt. 

És ha valaki, akkor a Getty bizonyosan tudja miről beszél, mivel év elején felfoghatatlanul hatalmas kártérítési igényt nyújtott be egyesült államokbeli és angol bíróságokon, mert álláspontja szerint a Stability AI engedély nélkül használt fel 12 milliót a Getty szerzői jogi védelem alatt álló képei közül, amelyeket azok felirataival és metaadataival együtt arra használt, hogy a Stable Diffusion modellt képezze.

Hasonló szerzői jogi megfontolások miatt a Getty egy évvel ezelőtt egyébként kizárt portfóliójából minden olyan képet, amelyet algoritmus segítségével állítottak elő. A saját Generativ AI szolgáltatás elindításával azonban egy csapásra megváltozik a helyzet. A cég pedig azzal igyekszik "levédeni magát", hogy a tanításhoz felhasznált művészeknek extra járandóságot fizet a hagyományos jogdíjas bevételmegosztás mellett.

Egyelőre nem túl ízletes a puding

A Getty az Nvidia Edifiy AI modelljét használja a Picasso felhőszolgáltatásból, és az alábbi videóban bemutatott alkotások alapján az algoritmusnak még bőven van hova fejlődnie. Promóciós kisfilmről lévén szó, elméletileg lehengerlő és szinte tökéletesen meggyőző képeket kellene látnunk, ám a lejátszást megállítva szinte mindenhol tetten érhető az MI generálta tartalom tökéletlensége.

 

Egy példa a fenti videóból a gépi tökéletlenségre 

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.