Novembertől 2-5 dollárral nőnek a havi előfizetési díjak. Az indok: drága a generatív MI üzemeltetése.

Szerdától általánosan elérhető több generatív mesterséges intelligenciával hajtott funkció az Adobe Creative Cloudjában. Ahhoz képest, hogy például a kreatív alkalmazáscsomagot fejlesztő vállalat milyen lassan csatlakozott rá a felhős trendre, a generatív MI-re gyorsan reagált.

Mintegy fél évvel a béta bemutatása után mostantól bárki használhatja a Firefly név alatt elérhető csomagot. "Az új Adobe Firefly webes alkalmazással egyszerű utasítások és generatív mesterséges intelligencia segítségével bármit létrehozhat, amit csak el tud képzelni" – ígéri a szoftvergyártó a szolgáltatás oldalán.

Egyelőre négy funkció működik. A Text to Image szöveges leírásból generál képet, a Generative Fill szöveges utasításokra átszínezi a képet vagy egyes elemeit eltávolítja vagy kiegészíti a kép perspektívájához, megvilágításához, stílusához igazodva. A Text Effects textúrákat, stílusokat húz rá különböző szöveges elemekre, míg a Generative Recolor vektoros képekből készít színvariációkat. Hamarosan érkezik egy 3D-s elemek felhasználását segítő funkció és egy olyan lehetőség is, amellyel egyetlen kattintásra egyszerűsödik a képek méretarányának módosítása.

A Firefly több mint 100 nyelven támogatja a szövegbevitelt, a szolgáltatás webhelyét pedig húsz nyelvre lefordították. Az új funkciókról például magyar leírások is készültek a Photoshop Help-oldalának kiegészítéseként.

Speciális effektekhez spéci árazás

Az új funkciókért az Adobe szeretne pénzt kérni, de azt is szeretné elérni, hogy az árazás ne riassza el az új felhasználókat. Ezért kitalálta az ún. "generatív kreditek” rendszerét. Az Adobe-ügyfelek jelenlegi előfizetésükhöz különböző mennyiségű kreditet kapnak, és amikor rákattintanak a Generate gombra, ugrik egy kredit. Emiatt egyébként át is alakították kicsit a Firefly-t: az egyes módosításokat nem generálja le automatikusan, hanem csak a felhasználó kezdeményezésére.

3000 kreditet kapnak a Creative Cloud Pro Plus All Apps csomagra előfizetők. A Creative Cloud All Apps és a Creative Cloud for Enterprise csomaghoz 1000 kredit, a Creative Cloud Single Apphoz és az Adobe Stock-előfizetésekhez pedig 500 jár. Aki ezek hiányában szeretne próbálkozni, használhatja a havi 25 kreditet biztosító ingyenes csomagot, illetve van egy prémium Firefly-csomag is 100 kredittel havi 5 dollárt.

Ha az előfizető felhasználta a csomagjához rendelt összes kreditet, akkor is használhatja a szolgáltatást, csak az nagyon lassan fog futni. Az Adobe Firefly és az Adobe Express Premium csomagoknál pedig napi kettőre korlátozza az előfizetés naptári fordulójáig a generálható képek számát. Egyes csomagoknál csak november elsejétől lépnek életbe a kreditkeretek, amikor az Adobe amúgy is emeli csomagjai előfizetési díját havi 2-5 dollárral.

Jogi garanciát vállalnak az MI-jükre

A rendszer bevezetését és az áremelést azzal indokolta a TechCrunch-nak Alexandru Costin, az Adobe generatív MI-ért felelős alelnöke, hogy a használt modellek mindegyike nagyon nagy, felhőben futnak és költséges az üzemeltetésük. Működtetésüket a kimenet minőségére optimalizálták. A korlátok voltaképpen a meglévő felhasználókat védik, mert azok révén biztosítható, hogy a megszokott minőségben férjenek hozzá a szolgáltatásokhoz.

A generatív MI-vel kapcsolatos szerzői jogi aggályokat az Adobe hasonlóan kezelné, mint a Microsoft: kártalanítja ügyfeleit, ha azokat beperlik a Firefly által generált képek használata miatt. A szoftvergyártó szerint egyébként egy ilyen pernek kicsi az esélye, mert a modelleket az Adobe Stockból származó képeken képezte.

Egyes elemzők az MI-alapú szolgáltatáscsomagot üzletileg meglehetősen problémásnak tartják. Az Adobe fő célcsoportját hagyományosan a grafikusok alkotják. Ha az MI-alapú képfeldolgozás beválik, akkor az épp ezt a piacot nyírbálhatja meg.

Cloud & big data

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.