A cég szűk három évig kínlódott az online játékszolgáltatással, de most bedobja a törölközőt. Mindent visszatérítenek a vásárlóknak.

Kínosan gyengén indult 2019 őszén, majd később sem talált rá a helyes útra, így óriási meglepetésként nem érte a témában járatosakat, hogy a Google elmeszeli streaming játékszolgáltatását, a Stadiát. A cég erről kiadott blogbejegyzése szerint bár a Stadia rendszere erős technológiai alapokra épült, a felhasználókat ez a vártnál sokkal kevésbé hozta lázba, ezért hozták meg a bezárásról szóló döntést.

Ami az ügyfelek - vélhetően nem túl hatalmas - csoportját érinti, 2023. január 18-ig még kijátszhatják magukat. Nagyjából akkorra pedig a tervek szerint meg is érkezik számlájukra a Google visszatérítése minden, a szolgáltatással kapcsolatos vásárlásuk után. Ebbe nem csak a játékok és szolgáltatások, hanem a hardverek, például a Stadiához fejlesztett kontrollerek is beletartoznak. Utóbbiakat nem is kéri vissza a vállalat (amivel a Google megszabadul egy halom e-hulladék macerás és költséges kezelésének nyűgétől).

A termékért felelős alelnök által jegyzett írás meglehetősen izzadságszagúan igyekszik megtalálni a történettel kapcsolatos pozitívumokat. Phil Harrison szerint például igaz ugyan, hogy a platformot mindössze 3 év múködés után nyugdíjazzák, ám annak technológiáját a cég fel fogja használni máshol, például a YouTube videomegosztó hálózaton, a Google Play alkalmazásáruházban, illetve a kiterjesztett valósághoz (virtual reality) köthető szolgáltatásoknál. Sőt, a Google attól sem zárkózik el, hogy iparági együttműködés keretében más piaci szereplők rendelkezésére bocsássa a Stadiához kiépített megoldásait.

Az lett volna a csoda, ha beindul

A felhőből elérhető játék ötlete nem a Google boszorkánykonyhájában született, de ettől még alapvetően nem késett le semmiről a keresőóriás azzal, hogy 2019 végén indította el saját megoldását. A probléma sokkal inkább a szolgáltatás induló készletével és üzleti koncepciójával volt, amelyeken a cég később sem tudott eleget javítani ahhoz, hogy mostanra ne a roló lehúzása legyen az egyetlen vállalható lépés.

A Stadia kínálata ugyanis induláskor nagyon szegényes volt, miközben az elérhető kevés címet nem a területen megszokott egységes előfizetés keretében lehetett szabadon futtatni, hanem egyesével kellett azokat megvásárolni, jellemzően nem is olyan alacsony áron. Ez az elhibázott üzleti modell a kezdetektől hatalmas hátrányt jelentett a szolgáltatásnak, miközben olyan szereplőkkel kellett versenyezni a cégnek, mint a Microsoft Xbox Cloud Gaming, a PlayStation Plus és az Nvidia GeForce Now.

A sokak által már a startnál borítékolt bukás bekövetkeztét erősen jelezte a cég tavaly februári döntése, miszerint bezárják a házon belüli játékfejlesztést végző részleget. Ugyanakkor a hivatalos kommunikációt jellemző kincstári optimizmus még idén nyáron is kitartott, amikor a Stadia egy twitterező leállítást gyanító felvetésére határozott cáfolattal reagált.

A Stadia beszántásával egy újabb elemmel bővült a kivégzett Google-termékek szépen bővülő köre. A cég ezt olyan nagyüzemben teszi, hogy lelkes internetezők egy dedikált virtuális temetőt is gondoznak, ahol 273 másik termék mellett az egyik sírkövön már ott szerepel a Stadia neve.

Konzumer tech

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.