Egy 15 perces út potom 300 euró, de előre csak a számla tizedét kell kicsengetni. Csak ezer jegyet adnak el.

Annyira bízik magában a Volocopter nevű német légi taxis startup, hogy megkezdte elővételben árulni a fuvarjait. A VoloFirst néven futó akciónak kifejezetten marketingcélja van, ezért mindössze ezer jegyet lehet elővételben megvenni. A 300 eurós ár tartalmaz egy kb. 15 perces repülést, amit a cég videón is rögzít, valamint a cég egy oklevelet is ad az úttörőknek.

Mint írják, a légi taxik engedélyeztetési folyamata még nem zárult le, de már megvan a következő néhány évre a kereskedelmi szolgáltatás bevezetésének ütemterve. A cég azzal számol, hogy 2-3 éven belül be tudja indítani a rendszeres személyszállítást.

Azt, hogy a szállítás mennyibe fog kerülni, egyelőre nem lehet tudni. A most meghirdetett ár csak az elsőbbségéért jár az elszánt early adoptereknek, akik ebben is elsők akarnak lenni. A repülésre a világ bármely pontjáról, így Magyarországról is lehet jelentkezni az erre a célra létrehozott regisztrációs oldalon. Előre mindössze az út árának tíz százalékát, 30 eurót kell kifizetni.

Nem az önvezetés körül pörögtek

A 2011-ben alapított startup kétségtelenül a legígéretesebb európai játékos ezen a piacon. Nem véletlen, hogy tavaly többek között a Daimler is beszállt a cégbe, amely először 2016-ban reptette meg légi járművét, amit még nem is robotpilóta, hanem a cég egyik munkatársa irányított. Azóta egy sor éles tesztrepülésen vannak túl, többek között Szingapúrban, Helsinkiben és Stuttgartban.
 


Bár a kísérleti repüléseiken már használtak robotpilótákat is, a Volocopter koncepciójának nem ez a legvonzóbb eleme, hanem hogy a járművekkel párhuzamosan az infrastruktúrát is fejlesztette. A megbízható és kiépített infrastruktúra ebben az esetben legalább olyan fontos, mint a repülő szerkezet biztonsága. Tavaly bemutattak egy taxiállomás-prototípust, amely a teljes földi kiszolgáló hátteret biztosítja (ügyfélszolgálat, műszaki ellenőrzések stb.), valamint hozzá azt a mobil appot, amivel az utasok a szolgáltatást igénybe vehetik (rendelés, fizetés stb.).

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.