A felső méretkorlát mutatja: professzionális felhasználásra tervezték. Több biztonsági faktort is beleépítettek.

Óriásfájl-küldő szolgáltatást indított a Dropbox. Az egyelőre béta fázisban lévő Transferrel maximum 100 gigabájtos fájlokat küldhetnek egymásnak a felek. A vállalati környezet igényeinek megfelelően több adatbiztonsági faktort is beépítettek. A szolgáltatás fontos piaci rést tölthet be.

Miközben mindenki arról beszél, hogy rohamtempóban nő az adatok mennyisége – az IDC egy tavalyi tanulmányában 61 százalékos átlagos éves növekedéssel számolt, és azt jósolta, hogy a világon fellelhető adattömeg 2025-re eléri a 175 zettabájtot (175×1012 gigabájt) –, a rendszerben van egy igencsak szűk keresztmetszet: az internet sávszélessége. Voltaképpen még mindig nehéz eljuttatni A-ból B-be nagy tömegű adatot. Ez aztán olyan paradox "felhős" szolgáltatásokat szül, mint az Amazon Snowball: közúton, speciális, 50 terabájtos adattárolókban szállítják a digitális adatokat a vállalattól a felhős adatközpontba.

A felhős tárhelyszolgáltatásokon keresztül meg lehet osztani nagyobb méretű adattömeget is, de ha valaki közvetlenül a címzetthez akar eljuttatni egy ilyen "csomagot" akkor jellemzően olyan szolgáltatásokat használhat, mint a márciusban elindított Firefox Send vagy a holland WeTransfer. Ezekkel azonban néhány vagy maximum pár 10 gigabájtot lehet átküldeni. A Dropbox Transfer 100 gigabájtos felső korlátjával éppen ezért jó eséllyel indul a piacon.

Az egyszerűség és biztonság jegyében

A kezelőfelület minimalista és praktikus. Egérrel (húzd és ejtsd) kezelhető. Küldhetők rajta keresztül helyi gépről és a Dropbox tárhelyéről is állományok. Utóbbi értelemszerűen gyorsabb, hiszen feltöltési idő nincs. A folyamat teljesen szokványos. Miután az állomány(oka)t feltöltöttük, a Transfer generál egy linket, amit emailben vagy más módon oszthatunk meg a csomag címzettjének.

Amellett, hogy értelemszerűen ilyen szolgáltatásokon keresztül csakis titkosított állományokat szabad küldeni, maga a Transfer is adja a szokásos biztonsági faktorokat: a letöltés jelszó megadásához köthető, a linkhez pedig beállítható lejárati dátum. Ez utóbbiban új elem, hogy a lejáratot a link elküldését követően is beállíthatjuk.

A címzett kap egy értesítést (pl. egy emailt) a linkkel, amire kattintva már töltheti is le a beállításoknak megfelelően az állományt. A letöltésről a Transfer értesítést küld a feladónak. Ellentétben a Firefox Senddel, ahol megadható, hogy az adott állományt hányszor lehet letölteni, a Dropbox Transfer csak statisztikákat ad a letöltésekről.

A 100 gigás méretkorlát is jelzi, ezt a szolgáltatást professzionális felhasználóknak szánták. Akár vállalatok is használhatják. A vállalati hatást erősítheti, hogy a letöltő oldalt cég saját arculatához igazíthatja például saját háttérrel és logóval.

Kérdés, hogy illeszkedik a többi szolgáltatáshoz

A Dropbox Transfer béta állapotú, egyelőre csak feliratkozni lehet a használatára. Nem ismert sem az indulása, sem az ára. (A WeTransfer fizetős változata, a 20 gigabájt méretig használható Plus a Dropboxéhoz hasonló szolgáltatáscsomaggal fiókonként havi 12 euró.) A funkciók ismertetésénél az egyik érv a Transfer mellett, hogy segítségével olyanokkal is megoszthatunk fájlokat, akiknek nincs Dropbox fiókjuk.

Ez azonban felveti a kérdést: hogyan viszonyul az új szolgáltatás ahhoz a Dropboxban ma is használható lehetőséghez, hogy a tárhelyünkre feltöltött fájlokat letölthetővé tehetjük fiókkal nem rendelkezőknek, akár jelszóhoz kötve is?

Cloud & big data

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.