A felső méretkorlát mutatja: professzionális felhasználásra tervezték. Több biztonsági faktort is beleépítettek.

Óriásfájl-küldő szolgáltatást indított a Dropbox. Az egyelőre béta fázisban lévő Transferrel maximum 100 gigabájtos fájlokat küldhetnek egymásnak a felek. A vállalati környezet igényeinek megfelelően több adatbiztonsági faktort is beépítettek. A szolgáltatás fontos piaci rést tölthet be.

Miközben mindenki arról beszél, hogy rohamtempóban nő az adatok mennyisége – az IDC egy tavalyi tanulmányában 61 százalékos átlagos éves növekedéssel számolt, és azt jósolta, hogy a világon fellelhető adattömeg 2025-re eléri a 175 zettabájtot (175×1012 gigabájt) –, a rendszerben van egy igencsak szűk keresztmetszet: az internet sávszélessége. Voltaképpen még mindig nehéz eljuttatni A-ból B-be nagy tömegű adatot. Ez aztán olyan paradox "felhős" szolgáltatásokat szül, mint az Amazon Snowball: közúton, speciális, 50 terabájtos adattárolókban szállítják a digitális adatokat a vállalattól a felhős adatközpontba.

A felhős tárhelyszolgáltatásokon keresztül meg lehet osztani nagyobb méretű adattömeget is, de ha valaki közvetlenül a címzetthez akar eljuttatni egy ilyen "csomagot" akkor jellemzően olyan szolgáltatásokat használhat, mint a márciusban elindított Firefox Send vagy a holland WeTransfer. Ezekkel azonban néhány vagy maximum pár 10 gigabájtot lehet átküldeni. A Dropbox Transfer 100 gigabájtos felső korlátjával éppen ezért jó eséllyel indul a piacon.

Az egyszerűség és biztonság jegyében

A kezelőfelület minimalista és praktikus. Egérrel (húzd és ejtsd) kezelhető. Küldhetők rajta keresztül helyi gépről és a Dropbox tárhelyéről is állományok. Utóbbi értelemszerűen gyorsabb, hiszen feltöltési idő nincs. A folyamat teljesen szokványos. Miután az állomány(oka)t feltöltöttük, a Transfer generál egy linket, amit emailben vagy más módon oszthatunk meg a csomag címzettjének.

Amellett, hogy értelemszerűen ilyen szolgáltatásokon keresztül csakis titkosított állományokat szabad küldeni, maga a Transfer is adja a szokásos biztonsági faktorokat: a letöltés jelszó megadásához köthető, a linkhez pedig beállítható lejárati dátum. Ez utóbbiban új elem, hogy a lejáratot a link elküldését követően is beállíthatjuk.

A címzett kap egy értesítést (pl. egy emailt) a linkkel, amire kattintva már töltheti is le a beállításoknak megfelelően az állományt. A letöltésről a Transfer értesítést küld a feladónak. Ellentétben a Firefox Senddel, ahol megadható, hogy az adott állományt hányszor lehet letölteni, a Dropbox Transfer csak statisztikákat ad a letöltésekről.

A 100 gigás méretkorlát is jelzi, ezt a szolgáltatást professzionális felhasználóknak szánták. Akár vállalatok is használhatják. A vállalati hatást erősítheti, hogy a letöltő oldalt cég saját arculatához igazíthatja például saját háttérrel és logóval.

Kérdés, hogy illeszkedik a többi szolgáltatáshoz

A Dropbox Transfer béta állapotú, egyelőre csak feliratkozni lehet a használatára. Nem ismert sem az indulása, sem az ára. (A WeTransfer fizetős változata, a 20 gigabájt méretig használható Plus a Dropboxéhoz hasonló szolgáltatáscsomaggal fiókonként havi 12 euró.) A funkciók ismertetésénél az egyik érv a Transfer mellett, hogy segítségével olyanokkal is megoszthatunk fájlokat, akiknek nincs Dropbox fiókjuk.

Ez azonban felveti a kérdést: hogyan viszonyul az új szolgáltatás ahhoz a Dropboxban ma is használható lehetőséghez, hogy a tárhelyünkre feltöltött fájlokat letölthetővé tehetjük fiókkal nem rendelkezőknek, akár jelszóhoz kötve is?

Cloud & big data

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.