A Data Pitch nevű uniós kezdeményezés még az idén elindul, célja a rendelkezésre álló céges vagy kormányzati adatok hatékonyabb felhasználása.

Az Európai Bizottság három év alatt közel 12 millió euróból valósítaná meg legújabb, elsősorban az induló vállalkozások támogatását célzó kezdeményezését. A Data Pitch elnevezésű, technológiai és üzleti fejlesztéseket támogató program a nagy adatvagyonnal rendelkező cégeket és szervezeteket kapcsolná össze azokkal a startupokkal, amelyek segíthetnek kiaknázni a felhalomzódó adattömeget, ezzel hatékonyabbá téve a különféle iparági vagy társadalmi kihívásokra adott válaszokat.

Még az idén elindul a dolog

A kkv-k közvetlenül 4,8 millió (cégenként 100 ezer) eurós támogatáshoz juthatnak majd a startup-nagyvállalati együttműködések tető alá hozatalára, míg a Bizottság további 7,1 milliót fordít az "adatvezérelt innováció" ösztönzésére. A kiválasztott vállalkozások előtt ezen kívül mentorprogramokat, befektetési lehetőségeket és a közintézményekhez kapcsolódó adatbázisokat is megnyitnak az egyenként hat hónapon keresztül futó együttműködések keretei között.

A Data Pitch projekt elvileg az EU teljes területén hozzáférhető lesz, az évente két-három ütemben induló kiírásokra legelőször ez év júliusától lehet majd jelentkezni. A nyitó körben október-november környékén hirdetnek majd eredményt, a megfelelő startupok pedig decemberben kezdhetik meg a programot. Az EB közleménye szerint a cél egy olyan innovációs ökoszisztéma felépítése, amely az Unió Horizon 2020-as programjához kapcsolódóan kölcsönös előnyhöz juttatná a kicsi, agilis vállalkozásokat és a nagy szervezeteket.

A projektet egyelőre University of Southampton, az Open Data Institute, a portugál Beta-i és a francia Dawex gondozza. A Bizottság egyébként már korábban is kísérletezett hasonlóval: a 2014-ben indított Open Data Incubator Europe (Odine) hasonló forrásokból gazdálkodva 57 sikeres projekttel, 16 millió eurós forgalommal és 268 új munkahellyel gazdagította az EU gazdaságát.

A brit székhely sem akadály

A kiírásban szektorspecifikus irányvonalakat is kijelölnek, amelyeket a következő hetekben tesznek közzé, de az más most kiderült, hogy a hangsúlyt az okos városokra, a mezőgazdaságra, az egészségügyre, a kiskereskedelemre, az adatvédelemre, a turizmusra, illetve a pénzügyi és távközlési szolgáltatásokra helyezik. A fókuszba kerülő konkrét kihívásokat adatközpontú hackathon versenyeken jelölnék ki, ennek érdekében az EB Európa-szerte partnerséget keres a hagyományos, beágyazottnak tekinthető rendezvényekkel.

Az uniós kilépési folyamatot nemrég elindító Nagy-Britannia helyzete nem csak a Data Pitch gondozásában részt vevő brit egyetem, hanem az ottani startupok miatt is érdekes lehet, hiszen a részvétel feltétele erről az oldalról is az európai uniós tagság. A Bizottság tervei szerint a kilépési tárgyalások végéig, vagyis 2019-ig az Egyesült Királyságban működő vállalkozások is csatlakozhatnak a programhoz, a brit kormány pedig állítólag azt is vállalta, hogy a későbbiekben ő fizeti az Unió felől szükségszerűen elmaradó támogatásokat.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.