A mobilegyenleg terhére lehet "vásárolj most, fizess később" módon költeni, de egyelőre csak néhány termék és szolgáltatás esetében.

Elindult a Yettel Pay platform, jelentette be a távközlési vállalat. A szolgáltatás bankkártya-mentes, biztonságos és gyors, a mobilegyenleg terhére történő fizetés biztosít - áll a témában kiadott közleményben. Az előfizetők az ilyen jellegű szolgáltatásokhoz hasonlóan vásárlásaik ellenértékét utólag, a pénzintézetek kihagyásával rendezhetik. A Yettel Pay-jel a klasszikusnak mondható SMS-alapú tranzakciók mellett többek között tömegközlekedési eszközre lehet jegyet, bérletet vásárolni, de fizethetünk parkolásért vagy a különböző online piactereken alkalmazásokért vagy az alkalmazásokon belüli extra funkciókért is.

Ez utóbbi a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a számlás előfizetők egyszeri beállítás után a fizetős alkalmazások árát (bankkártya és bankszámla nélkül) a következő havi mobilszámlájukkal együtt fizetik meg. Lehet használni felöltőkártyával is, de ott értelemszerűen nem utólagos a fizetés, és csak az elérhető mobilegyenleg terhére lehet költekezni.

A Yettel azzal magyarázta a platform fejlesztését, hogy Magyarországon is komoly igény van a mobilszámla-alapú fizetési megoldásokra. Az ilyen tranzakciók száma évente 4-6 százalékkal nőtt a pandémia alatt. Különösen a digitális piactereken (Apple App Store és iTunes, Google Play) fizetnek előszeretettel így a mobilhasználók, a leggyakrabban mobil játékokért és a szórakoztató tartalmakért.

A mobilszámla terhére történő vásárlást a többi szolgáltató is lehetővé teszi különböző konstrukciókban. Jellemzően azonban a mobilcégek óvatos duhajként vagy egy előre feltöltött keret elköltését segítik, és/vagy korlátozzák a megvásárolható termékek körét. Ahogy a Yettelnél is: parkolást, autópálya-matricát, tömegközlekedésre jegyet vagy lottót lehet vásárolni ilyen módon.

Felfutóban a bankokat kihagyó mikrohitelezés

Az elmúlt évben nagy helyezkedés indult el a BNPL (Buy Now, Pay Later) piacon. Itt a legnagyobb szereplő a PayPal, de a pandémia időszaka alatt egy sor online szolgáltató próbált valamilyen hasonló szolgáltatást indítani. Még az egyébként készpénzben úszó japán piac is megmozdult. Nem véletlen, hogy a PayPal 2021-ben gyorsan felvásárolta az egyik legígértesebb szigetországi BNPL-startupot, a Paidyt.

A piac szorosan kötődik a mobilos vásárláshoz, így nem kis riadalmat keltett az Apple, amikor tavaly kiderült, hogy Cupertinóban is dolgoznak egy BNPL-szolgáltatáson.

Ami a magyar piacot illeti, a nagyok, pl. a Mastercard mellett megjelentek a kisebb, regionális startupok. Tavaly lépett be például a hazai piacra a magyar tőkével is gazdálkodó Leanpay, amely korábban a szlovén és a horvát piacon nyújtott azonnali vásárlási mikrohiteleket.

A piacnak azonban vannak kockázatai is. Ez ugyanis egyelőre egy jórészt szabályozatlan terület. Mint a G7 gazdasági lap írta egy tavaly őszi elemzésében, Magyarországon, illetve Európa döntő részén még nem számottevő a BNPL jelenléte, a felhasználók (vásárlók, kereskedők) zöme az angolszász országokból (Ausztrália, Egyesült Királyság, Új-Zéland, USA, Kanada) kerül ki. Európában a Klarna a legaktívabb, de a svéd kormány a Klarna tevékenysége kapcsán már 2020-ban elkezdett dolgozni a terület szabályozásán, és az Európai Bizottság is foglalkozik vele.

Mobilitás

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.