Eric Schmidt szerint a 2025 és 2030 közötti időszak kulcsfontosságú lesz. Akkor dől el, melyik nagyhatalom válik globális technológiai vezetővé.

A Google egykori vezetője tavaly alapította meg a Special Competitive Studies Projectet (SCSP), amely a technológiai fejlődés geopolitikai következményeit vizsgáló nonprofit szervezet. A think tankként funkcionáló projekt a napokban tette közzé első kiadványát, amely a nemzeti (amerikai) versenyképesség előtt álló kihívásokat boncolgatja.

Eric Schmidt elnöksége alatt működő agytröszt által jegyzett anyag [PDF] arra figyelmeztet, hogy a 2025 és 2030 közötti időszak kritikus periódus lesz, mivel akkor dől el, kié lesz a globális technológiai vezető szerepe. A dokumentum szerint pedig egyáltalán nem biztos, hogy az USA és szövetségesei képesek lesznek megtartani előnyüket Kínával szemben.

Három kritikus pont

A tanulmány három technológia területet jelöl meg kulcsfontosságú "csatatérként".

A félvezetőipar azért fontos, mert az USA teljesen függ tőle, de a legtöbbet Kína közvetlen közelében (leginkább Tajvanon) gyártják. Ha Kína elfoglalná a csipgyártó üzemeket, és elvágná a gyártáshoz szükséges nyersanyagok utánpótlását, az teljesen megbénítaná az amerikai hadsereget, a nemzetgazdaság pedig hanyatlásnak indulna.

Az 5G azért kritikus, mert a technológiával kapcsolatos hardverfejlesztések és -telepítések tekintélyes része kínai cégekhez köthető, így Pekingnek lehetősége nyílt arra, hogy világszerte ellenőrizze a hálózati hardvereket. (Nem véletlen, hogy az amerikai kormányzat épp a napokban tett engedményeket, amelyek nem a békülékenység jelének tekinthetők, hanem kényszerű lépésnek az USA érdekérvényesítésének erősítésére a szabványok területén.) 

Végezetül ott van a mesterséges intelligencia. A technológiában rejlő lehetőségeket Kína magától értetődő természetességgel kapcsolta össze a nemzetbiztonsági kérdésekkel (megfigyelés, adatgyűjtés, ellenőrzés stb.), miközben Washington erre vonatkozó terve négy évvel elmaradt Pekingétől - áll a jelentésben.

Nem ülhetnek a babérokon

Az elemzés szerint az Egyesült Államok nincs különösebben jó helyzetben, mivel hagyta, hogy gyártási bázisa zsugorodjon, és elmulasztotta figyelembe venni vagy kialakítani a technológiai fejlődés megfelelő irányítását. A kormányzat nem ücsöröghet  az erős technológiai ökoszisztéma, az élénk magánszektor vagy a természetes alkalmazkodáshoz szükséges felsőbbrendű eszmék babérjain. "Az USA erősségeinek újjáépítéséhez és a technológia következő hullámának megelőzéséhez az amerikai innováció új geometriájának elsajátítására és nemzeti előnyökre való felhasználására van szükség" - figyelmeztetnek a dokumentum készítői.

A SCSP odaszúr az informatikai vállalatoknak is, melyek a profit hajszolása közben teljesen figyelmen kívül hagyták a technológiai fejlesztések geopolitikára gyakorolt hatását és stratégiai következményeit. Az ezeket a cégeket fűtő kockázati tőkebefektetők rengeteg innovációt indítottak el, de a pénzszerzésre összpontosítottak, nem pedig a "nemzeti erő fejlesztéséhez szükséges hosszú távú erőfeszítésekre". Azt pedig a kormányzat számlájára írják fel, hogy nem indított olyan "holdudvart", amely a nemzeti célok érdekében mozgósította volna az iparágat.

A dokumentum megoldásai javaslatai között szerepel többek között az, hogy az USA-nak sürgősen felül kell vizsgálnia az innovációs politikáját és gyakorlatát, biztosítani kell a magán- és a közszféra együttműködését, továbbá élénkíteni a helyi gyártást (ezzel kapcsolatban lassan, de azért történtek lépések). Szintén a potenciális teendők listáján van egy olyan nemzeti MI-irányítás kialakítása, amely lehetővé teszi a technológia jó célú hasznosítását (bármit is jelentsen ez), a hadviseléssel kapcsolatos stratégiák felfrissítése, illetve a folyamatos fellépés az olyan kínai expanziós törekvésekkel szemben, amelyek "tekintélyelvűséget támogató elképzeléseket ágyazhatnak be a globális technológiai szabványokba".

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.