Ahol szoftverfejlesztés folyik, ott bizony tesztelésnek is kéne lennie. Csakhogy nem mindenhol van ez így a magyar informatikai valóság projektektől szabdalt ugarán. Derrick és Harry magyar tesztelési körképe.

A tesztelés fejlődése minden szervezetnél egy evolúciós folyamat, amely állomásaival szinte elkerülhetetlenül szembesül minden cég. Az elválasztahatlan szerzőpáros, Derrick és Harry, azaz Fejér Gábor, az FHB Bank CIO-ja, és Tanács Lajos, az Alvicom Kft. fejlesztési igazgatója – a Derrick és Harry Projektmenedzsment Blog szerzői –, most átfogó képet adnak a hazánk nagyvállalati tesztprojektjeinek a helyzetéről. Remélhetőleg a cikk végére kiderül, milyen széles skálán is szóródik az informatikai beruházások tesztelési érettsége. És talán arra is fény derül, miért van szükség olyan konferenciákra, mint a HUSTEF. (A szerzőpáros korábbi cikkeit egy kattintásra találja itt, valamint itt. Aki pedig kíváncsi a két nyomozó további munkásságára, bátran kattintson ide.)

1. Terméketlen pusztaság

Ahogy Földünkön az ősidők kezdetén nyoma sem volt az életnek, csupán mérges gázok és lávatengerek uralták a tájat, ugyanúgy nincs kezdetben a tesztelésnek helye a szoftverkészítéssel foglalkozó szervezeteknél.

A fogalom annyira ismeretlen, hogy még a cég helyesírás-ellenőrzője is aláhúzza a „tesztelés” szót, és „tetvészkedés”-re próbálja javítani: a projektfolyamatokban (amennyiben egyáltalán definiálhatók ilyenek) közvetlen út vezet a fejlesztő gépéről az éles környezetbe. Rosszabb esetben a kettő meg is egyezik egymással.

A hibajavítások jellegüket és kockázatosságukat tekintve olyanok, mint amikor a pilóta menet közben a levegőben, a szárnyba kapaszkodva próbálja kikalapálni a meghibásodott motort.

2. Az élet első csírái

Amint a készülő szoftvert élesítés után a programozón kívül más is meglátja, szinte azonnal kiderül: mennyire jó lett volna még élesítés előtt ránézni a készülő műremekre! A magából kikelt első megrendelő és a vezetőség orkánszerű reakciói által gerjesztett viharok felkavarják az addig terméketlen ősóceánt, és megjelennek a tesztelés első csírái.

Az ügyfél akár egy órát is eltölt a fejlesztő gépe mellett ülve azzal, hogy élesítés előtt megnézze, mi született: félrenyomtatott UML diagramok hátoldalán, monitor szélére ragasztott post-iteken, jegyzetfüzetek lapjain megjelennek az első hibajegyek is. A javítások még koordinálatlanok, az élesítés ad-hoc jellegű, de a szervezet megindul a tesztelés rögös útján!

3. Kiemelkedés az ősóceánból

A rendszer hízik, az ügyfelek sokasodnak, az eddigi egy szem programozó helyett már tizenheten reszelik a rendszert. A hibajegyek, változtatási kérelmek már egyre kevésbé sajtpapíron, sokkal inkább e-mailben érkeznek. Ezek mennyisége a korábbi exponenciális többszöröse, a fejlesztők számára így garantálttá válik a heti 120 órás leterheltség.

A kooperatív fejlesztés magával hozza az első közös tesztszerver megjelenését, ami a szárazföldi állatok megjelenésével egyenértékű evolúciós ugrás. A teljesen véletlenszerű telepítéseknek és az általános hozzáférhetőségnek köszönhetően azonban a tesztszerver annyira hatékony csak, mint tüdős hal a lóverseny-pályán.

A jövőben már felsejlik a következő hatalmas evolúciós ugrás: a dedikált tesztelő megjelenése.

4. Titánok harca

A cég akkor működik jól, ha a folyamatok szépen szabályozott, komoly eszköztámogatással bírnak, és minden tudományos módszertan alapján zajlik. Nincs ez másképp a teszteléssel sem ennél az evolúciós állomásnál: dinoszaurusz méretű tesztmódszertani projektek és sokmilliós tesztelési eszközbevezetések uralják a tájat.

Nem csak tesztelők, de tesztelői részlegek, részlegvezetők, specialisták jelennek meg, akik kezdetben a projektek lezárása után, majd lassan-lassan a projektek közben készítik el a tesztelési dokumentációkat.

A tesztelés ekkor már megkerülhetetlen jelenség. Az elfogadottsága azonban kimondottan vegyes, a harcos ellenzők fölösleges adminisztrációs tehernek, a rajongók a fényes jövőbe vezető útnak tekintik a témát. A dolog hasznosságáról a felek végeláthatatlan workshopokon és meetingeken harcolnak egymással ahelyett, hogy valaki végre megnézné a készülő rendszert.

5. Homo Sapiens Testelitis

A tesztelés eléri a jelenleg ismert legmagasabb evolúciós fejlettségi szintet. A tesztelők integráns részét képezik a projektcsapatoknak, ahol vállvetve dolgoznak a fejlesztőkkel és tervezőkkel a teljes fejlesztési életciklusban.

A tesztriportok egységesek, kockázatközpontúak, és objektíven tükrözik a vizsgált szoftver teljes egészének minőségét. A tesztelési eszközök integráns részei a szoftverfejlesztési folyamatoknak, a hibajegy-kezelő rendszer a feladatütemezés és nyomon követés gerincét jelenti a teljes szervezeten belül. A kritikus rendszerek regressziós tesztelése automatizáltan történik. A fejlesztők unit-teszjei, az automatizált funkcionális tesztek, a nightly build szerverek, a periodikus teljesítmény és terheléses tesztek szerves egészet alkotnak, ezen túl szoftverergonómiai vizsgálatok teszik teljessé a rendszerek vizsgálatát.

Az éles rendszerek kiemelkedő minőségűek, az ügyfelek boldog elégedettséggel határidőn belül fizetnek az elkészült szoftverért, odakint éppen virágba borulnak a cseresznyefák, és szerelmes galambok búgnak egymásnak a lombok között a lágy koranyári szellőben.

Ha Ön is kíváncsi arra, hogyan lehet minél könnyebben eljutni a tesztelési evolúció csúcsára, akkor szeretettel várjuk október 29-30-án HUSTEF 2014 konferencián, ahol a Derrick és Harry PM Blog is képviselteti magát előadóként!

Piaci hírek

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.