A kínaiaknak már van a kiadóban 5 százaléknyi részesedésük, de a legnagyobb tulajdonossá szeretnének válni.

Növelné a részesedését a francia Ubisoft Entertainmentben a Tencent, értesült bennfentes forrásokból a Reuters. A kínai cég, amely már jelenleg is a világ egyik legnagyobb játékkiadója, a 2018-ban szerzett 5 százalékos részesedésének növekedéséről kezdett tárgyalásokat a céget alapító Guillemot családdal. A megszerzendő tulajdonrész nagysága egyelőre nem ismert, de a Reuters informátorai szerint a Tencent azt próbálja elérni, hogy a legnagyobb tulajdonosa legyen a vállalatnak, amelynek döntő szavazati joga van minden kérdésben. A tárgyalásokat azért az alapító családdal folytatja, mert jelenleg ők a legnagyobb részvényesek, az 5,3 milliárd dollárra értékelt Ubisoft 15 százalékát birtokolják.

A Tencent állítólag nagyvonalú ajánlattal tenné vonzóvá az ügyletet a Guillemot családnak, akár 100 eurót is fizetne részvényenként. Az elmúlt időszakban 40 euró körüli árfolyamon kereskedtek a cég papírjaival, de a Tencent ajánlatának hírére 45 euró fölé ment az árfolyam. (2018-ban az 5 százalékos részesedés megszerzésekor még 66 eurót fizetett fizettek részvényenként.) Az extrém magas ár az informátorok szerint azt is szolgálja, hogy elriassza az esetleges konkurenseket.

Más forrásból is vehetnek részvényt

Az Ubisoft részvényinek 80 százaléka forog a tőzsdén, és a Reutersnek két különböző forrás is megerősítette, hogy a kínai vállalat ott is nyomul. Ha az ügylet összejön, ez lesz Tencent egyik legnagyobb külföldi bevásárlása az utóbbi néhány évet nézve. A céget az is motiválhatja, hogy ellensúlyozza a kínai szabályozás okozta nehézségeit, és javítsa a pozícióját a hazai játékpiacon, amit nagyon kemény verseny jellemez. A Reutersnek nyilatkozó bennfentesek szerint a globális konkurensek felváráslásai (lásd a Microsoft-Activision Blizzard ügyletet) is kényszerítő erőként hatnak a Tencentre, a független, minőségi játékkiadókból ugyanis hiány van.

A tárgyalások kimenetele még teljesen nyitott, a Tencent egyelőre egy nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Guillemot családnak, amelyben a befektetés alapvető feltételeit közölte. A kínaiaknak többek között az Epic Gamesben és a Riot Gamesben van részesedésük, 2016-ban 8,6 milliárd dollárért vásárolták be magukat a Supercellbe, emellett 9 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek a brit Frontier Developments videojáték-fejlesztő cégben.

Konzumer tech

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.