A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.

A PDD Holdings, a nálunk is működő Temu piactér üzemeltetője rövid idő alatt akkorára hízott, mint az Amazon kínai megfelelőjének tartott Alibaba Group. A társaság a július-szeptemberi időszakra is 93 százalékos bevételnövekedést jelentett, teljes negyedéves forgalma pedig megközelítette a 10 milliárd dollárt. Ezzel nem csak a tőzsdei várakozásokat haladta meg, de értelemszerűen a részvényei is meglódultak. Csütörtökön mindenhol címlapos hír lett belőle, hogy a 2015-ben indult PDD több mint 190 milliárd dolláros piaci kapitalizációja meghaladta az ezredfordulót megelőzően alapított Alibabáét, ez pedig történelmi változást jelez a kína e-kereskedelem területén, amit éveken át az utóbbi nagyvállalat határozott meg.

Az elmúlt néhány évben a Pinduoduo, a PDD kínai platformja rendkívül alacsony áraival hódította meg a hazai piacát, ahol egyik fő befektetője, a Tencent hatalmas felhasználói bázisát kihasználva időlegesen még az Alibaba Taobao platformjának látogatottságát is felülmúlta. A PDD felemelkedése éppenséggel az Alibaba karrierjének korábbi szakaszára emlékeztet, amit az utóbbi időben inkább a problmák határoztak meg. Miután 2020 végén a társaság alapítója, Jack Ma nyilvánosan bírálta a kínai szabályozást, nehéz évek következtek a teljes kínai technológia szektorra, és különösen Ma saját vállalatára. Később az Alibaba független entitásokra való szétválasztása sem alakult tervek szerint, sőt egyes részleteiben fél is maradt.

Egyelőre ők diktálják a tempót

A PDD mostani jelentése alapján éves összehasonlításban 315 százalékkal növelték a tranzakciós szolgáltatásokból származó bevételeket, ami nem kis részben a határokon átnyúló Temu e-kereskedelmi platformnak volt köszönhető. A Temu Kínából szállít árukat a tengerentúli vásárlóknak, és bár a PDD vezérigazgatója szerint a Kínán kívüli üzletük felépítése még korai szakaszában jár, jelentős fejlődést mutat az egy évvel ezelőtti indulása óta. Bár a Temuval közvetlen bevételeiről vagy marketingkiadásairól most sem közöltek részleteket, a Pinduoduo úgy vált a Taobao komoly riválisává, hogy olcsó termékek széles választékát kínálta nagy vásárlói engedményekkel, súlyos marketingköltések és nyilvánvalóan szűk kereskedői árrések mellett.

A Temu agresszív marketingje eddig kifizetődőnek tűnik: a TechCrunch szerint az azonos nevű alkalmazás az elmúlt 90 napban a vásárlási kategória élén állt az amerikai App Store és a Google Play Store áruházakban. Ez már fenyegetést jelent a beágyazott üzleti szereplőkre (például az Amazonra) és a feltörekvő e-kereskedelmi szolgáltatókra is (mint amilyen a Shein), így a lap szerint nem meglepő, hogy az amerikai hatóságok árgus szemekkel figyelik a kereskedelmi kiskapukat, a szellemi tulajdon megsértését és más gyakorlatokat a beszerzéstől a termékbiztonságon át az illegális foglalkoztatásig. Ahogy írják, ilyen ütemű növekedés mellett a Temu is könnyen ütközhet olyan politikai ellenállásba, mint amivel a TikTok is szemben találta magát.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.