Az Alibaba üzleti egységei önálló cégként mennek a tőzsdére, bár az őket összefogó holding továbbra is Alibaba Group néven fut majd a jelenlegi elnök-vezérigazgató irányítása alatt.

Az Alibaba csoport Hongkongban jegyzett részvényei több mint 16 százalékkal, az amerkai tőzsdén forgó papírjai több mint 14 százalékkal erősödtek egyetlen nap alatt, miután kedden kiderült, hogy a technológiai konszern hat önálló egységre kívánja felosztani magát, és a legtöbbjük esetében külön forrásbevonást vagy tőzsdei bevezetést is tervez. A befektetők ezek szerint lelkesek az Alibaba 24 éves történetének legnagyobb szerkezeti átalakításától, ami sokak számára fényt jelentene az alagút végén a kínai magánszektort (és ezen belül a vállalatot is) hosszú ideje nyomasztó szabályozási hullámot követően.

Az Alibaba csütörtökön tart konferenciabeszélgetést a csoport feldarabolásának részleteiről, de a Reuters által idézett elemző szerint a piacot most az érdekli, hogy a társaság visszakerülhet a döntéshozók kegyeibe. Az elmúlt években a széles körű szabályozói fellépés sok milliárdos piaci értéket törölt el a kínai nagyvállalatok körében az internetes gazdaságban, a magánoktatásban vagy az ingatlanszektorban, rontva a befektetői hangulatot. Maga az Alibaba tavaly nyáron történetében először produkált zéró növekedést, és a feje felett lógnak az amerikai tőzsdék elhagyásával fenyegető szankciók is.

Ahogy nemrég írtuk, a járványügyi zárlatok feloldását követően a kínai hatóságok rendületlen támogatást ígértek a magángazdaság fellendítésére, januárban pedig befejezettnek nyilvánították a nagy platformszolgáltatók pénzügyi üzletágainak rendbetételét célzó kampányukat. Miután az Alibaba csoport alapítóját, Jack Mát évekkel ezelőtt eltüntették a pártállam pénzügyi technológiai szabályozásának nyilvános kritizálásáért, most őt is rábírták a hazatérésre, azt remélve, hogy személyével segít eloszlatni a befektetők aggodalmait az állami szabályozók folyamatos keménykedése után.

Állítólag mindenkinek jobb lesz így

Visszatérve az Alibaba csoport tervezett feldarabolására, a vállalat keddi közlése alapján a következő hat egységre oszlik fel: Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group és Digital Media and Entertainment Group. A Reuters szerint az egyes üzletágainak leválasztása már korábban is felmerült, mivel az Alibaba részvényeivel túl olcsón kereskedtek az egyes vállalkozások saját értékéhez képest. Az új egységek közül ötöt vezetnének be a tőzsdére, míg a Taobao és a Tmall a jelenleg is jegyzett entitásnál marad.

Az IPO-k legvalószínűbb helyszíne Hongkong, bár ezzel kapcsolatban azonban az Alibaba egyelőre nem válaszolt a megkeresésekre. A vállalatban 13,7 százalékos részesedéssel rendelkező japán SoftBank Group sem nyilatkozott az ügyben, de árfolyama több mint 6 százalékkal erősödött a hírek nyomán, mint ahogy az Alibaba kínai e-kereskedelmi riválisainak (JD.com, Tencent) részvényei is elindultak felfelé. Az elemzők szerint a tervezett átalakítások utat nyithatnak más kínai technológiai óriások előtt is a hasonló lépések előtt, miután mindegyikük rendelkezik cloud, fintech, MI és más üzletekkel.

Mindez hozzájárul a szóban forgó konglomerátumok monopolisztikus hatalmának visszafogásához is, ami egybevágna a kínai kormányzat trösztellenes szabályozási felülvizsgálatainak céljaival. Amellett tehát, hogy lehetővé teszi a magasabb értékelést, jobban megvédi az egyes részlegeket a jövőbeli szabályozások negítav hatásaitól, hiszen azok innentól nem érintenék a teljes szervezeteket. Nem ez lesz egyébként az első eset, hogy az Alibaba üzleti egységeket választ le magáról: 2011-ben ez történt gyorsan növekvő fizetési szolgáltatójával, az Alipay-jel, amiből később az Ant Group is kifejlődött.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.