Összesen 1,5 milliárd dollárnyi büntetést osztottak ki az Alibaba és a Tencent leányvállalatainak, de azt is bejelentették, hogy sikeresen orvosolták a lényeges problémákat a nagy platformszolgáltatók pénzügyi üzletágainál.

Kínában 984 millió dollárnak megfelelő bírságot szabtak ki az Ant Groupra, az Alibaba pénzügyi szolgáltató cégére, a Tencent online fizetési platformja, a Tenpay pedig 415 millió dollárnyi büntetést kapott korábbi jogsértései miatt. Az anyavállalatok részvényárfolyama mégis felfelé indut el a hongkongi tőzsden: a Reuters által megszólaltatott elemző szerint a döntéseket mindenki mérföldkőnek tartja a kínai internetes cégek szabályozásában, miután a kínai jegybank közölte, hogy a problémák nagy részét orvosolták a platformszolgáltatók pénzügyi üzletágainál, így innentől az egyes vállalatok helyett az iparág általános szabályozására koncentrálnak majd.

Az Ant Group tőzsdei bevezetésének 2020 végi, hirtelen jött leállításával kezdődött az az időszak, amikor a kínai vezetés erőből utasította helyre a túl nagyra nőtt és egyre önállóbb társaságokat a technológiától a pénzügyeken át az oktatásig terjedő iparágakban. Ezzel a több évtizede működő nagyvállalatok és az induló vállalkozások számára is bizonytalan környezetet teremtett, dollármilliárdokat töröve le azok értékeléséből. A jegybank pártbizottságának titkára év elején nyilvánította befejezettnek a kampányt, és a járványügyi zárlatok feloldását követően támogatást ígértek a magán- és az internetes gazdaság fellendítésére, visszaszerezve a befektetők bizalmát.

Vége lehet a névre szóló egrecíroztatásnak

A bírságok bejelentése után az Ant Group egy olyan tervet is bejelentett, ami segítené befektetőinek a részvények készpénzre váltását. A társaság az összes részvény 7,6 százalékának visszavásárlására készül, erre azonban már csak 78,5 milliárd dolláros értékelés mellett kerül majd sor, szemben a 2020-as, meghiúsult tőzsdei bevezetéskor elképzelt 315 milliárd dollárral. Bár a büntetés elvileg utat nyitna azelőtt, hogy az Ant felélessze ilyen irányú terveit, saját közlése szerint a visszavásárlással most meglévő befektetőinek likviditását javítaná és alkalmazottait ösztönzné. Mivel ugyanezt az IPO révén is elérhette volna, úgy tűnik, hogy a dolog végleg lekerült a napirendről.

A kínai hatóságok fellépése egyébként 14 platformszolgáltatót érintettek az elmúlt években, és akkor sem múlt el nyomtalanul, ha a jelek szerint befejezték a webes óriáscégek befolyásával és magatartásával kapcsolatos vizsgálatokat. Március végén például kiderült, hogy az Alibaba hat önálló egységre kívánja felosztani magát, miután a technológiai konszern részvényeivel túl olcsón kereskedtek egyes vállalkozásainak saját értékéhez képest. Az elemzők szerint más kínai technológiai óriások is a hasonló lépésekre készülnek, mert ezeken keresztül a magasabb értékelés elérése mellett magasabb védettséget is nyerhetnek a jövőbeli szabályozások negatív hatásaival szemben.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.