A legismertebb kínai vállalkozót állítólag régóta próbálták rábírni a hazatérésere, azt remélve, hogy Jack Ma személye segíthet eloszlatni a magánszektor aggodalmait az állami szabályozók két éven át tartó keménykedése után.

Az Alibaba Group alapítója, Jack Ma már évekkel ezelőtt eltűnt a nyilvánosság elől, miután nyilvánosan kritizálta a kínai pártállam működésének bizonyos elemeit, ezen belül pedig elavultnak nevezte a pénzügyi technológiai innováció szabályozását. Utólag kiderült, hogy a milliárdos üzletember félreállítása egyben a nagy befolyással rendelkező techvállalatok elleni állami hadjárat kezdetét jelentette, azóta pedig időről időre bukkant csak fel a hírek között, hogy éppen hol látták az egykori befolyásos üzletembert, aki a jelek szerint teljesen visszavonult, és új elfoglaltságokat talált magának.

A kínai vezetés azóta is szigorúan betartatja az új játékszabályokat a technológiai ágazat szereplőivel, és világossá teszik számukra a hivatalos célkitűzéseket, amelyeknek ma már egymást taposva igyekeznek megfelelni. Januárban azonban a Csinhua hírügynökség már arról számolt be, hogy a kínai jegybank pártbizottságának titkára befejezettnek nyilvánította a kampányt, ami szerinte 14 nagy platformszolgáltató pénzügyi üzletágának rendbetételét célozta. Néhány napja pedig Jack Ma is újra megjelent Kínában, ahol egy általa alapított iskolába látogatott el, és a mesterséges intelligenciáról beszélt.

Nem csak magjuk van, hanem szívük is

A Kínában a mai napig hírességként számon tartott vállalkozó úgy is az ország egyik leggazdagabb embere, hogy vagyona a korábbi harmadára-negyedére olvadt. Most néhány közhelyes gondolatotot osztott meg az iskola vezetőivel arról, hogy az MI-t problémák megoldására kell használnunk ahelyett, hogy alávetnénk magunkat; és az emberek fizikai és mentális ereje nem vethető ugyan össze a gépekével, de azoknak csak "magjuk" van, míg az embereknek "szívük". Ez a kommentárok szerint a körülmények tesztelése volt, ahogy újabban Kína is nyitottabbnak akar tűnni a globális üzleti együttműködésekre.

A The Register riportja egy kínai pénzügyi bloggert idéz, aki szerint Jack Ma személyével "a magángazdaság tavasza" tért vissza az országba. Ha ez enyhe túlzásnak is tűnik, az biztos, hogy a járványügyi zárlatok feloldását követően a kínai hatóságok rendületlen támogatást ígértek a magán- és az internetes gazdaság fellendítésére, egy prominens üzletember felbukkanása pedig megerősítheti az ebbe vetett bizalmat. A lap felidézi, hogy a múlt hétvégén az Apple, a Qualcomm vagy a Samsung vezetői is megjelentek Kínában egy fejlesztési fórumon, ahol lelkesen beszéltek az ottani lehetőségekről.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.