Egyelőre az egyetem a legnagyobb nyertese az eddigi 5G-s frekvencia-árveréseknek. Már a második csomagot kapja teszthálózat építésére.

Újabb 5G-s frekvenciához jutott a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BME). Két hónappal azután, hogy a 40 MHz-es csomagot kapott a Vodafone-tól annak 3500 MHz-es készletéből egy 5G-s teszthálózat kiépítéséhez, a Telekomtól is hozzájutott 30 MHz-hez: 20-hoz a 3600 MHz-es, 10-hez pedig a 2600 MHz-es tartományban. Így a BME összességében már három frekvenciasávban tud kísérletezni, ráadásul mindkét európai hálózatieszköz-gyártó berendezésein: míg a vodafone-os frekvenciát a Nokia, addig a Telekomét az Ericsson segítségével hasznosíthatja.

A Telekom-Ericsson teszthálózat NSA (non-standalone, vagyis 4G hálózatra épülő) és a közeljövőben SA (standalone) üzemmódban is képes lesz működni. A zárt hálózathoz kizárólag a BME kijelölt oktatói és hallgatói, valamint a két cég érintett munkatársai férhetnek hozzá. Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a Telekom nem csak a frekvenciát adja, hanem hálózatüzemeltetési know how-val is hozzájárul a fejlesztésekhez.

A hálózat a BME campusának I épületében, valamint a szomszédos Ericsson laborban beltéri, az I épület melletti területen pedig kültéri lefedettséget biztosít. A tervek szerint a hálózation az Ericsson Magyarország és a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének konzorciuma egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projekt keretében az 5. generációs mobilkommunikációs rendszer automatizált működtetésének kutatás-fejlesztésén, 5G alapú szolgáltatások megvalósításán, ipari és mezőgazdasági alkalmazások fejlesztésén dolgozik. A megállapodás része az is, hogy a teszthálózaton kifejlesztett alkalmazásokat, megoldásokat a felek közösen mutatják be.

Nem adomány, hanem win-win szituáció

Újságírói kérdésre válaszolva az egyetem rektora, Józsa János elmondta, ez egy régebb óta folyó együttműködés folytatása, míg a Vodafone-nal októberben aláírt megállapodás frissen indult. Utóbbi egyébként általánosabb célú, mivel az egész campus lefedése a cél. Ehhez Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja hozzátette: bár mindkét szolgáltatótól ingyenesen kapta az egyetem a frekvenciát, azt nem tekintik adománynak. Ez egy win-win szituáció – fogalmazott a dékán –: a szolgáltatók elemi érdeke ugyanis, hogy minél több alkalmazás szülessen az 5G-re, és az ne csak egy üres infrastruktúra maradjon. Ehhez viszont olyan mérnököket kell képezni, akik otthonosan mozognak ebben a hálózati technológiában. Ezt a win-win szituációt hangsúlyozta Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója is: a teszthálózat gyorsíthatja az alkalmazások-szolgáltatások piacra vitelét.

Az együttműködés elindulásáról tartott sajtótájékoztatón bemutattak olyan kísérleti alkalmazásokat is, melyeket az egyetem kutatói és hallgatói ipari (köztük autóipari) és mezőgazdaság problémákhoz készítettek. A mintaalkalmazások nem csak az 5G alacsony késleltetésére és sávszélességére, hanem felhős képességeire is építenek.

Mobilitás

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.