A műtétek felvételeit elemző és rendszerező algoritmus egyszerre gyorsíthatja, javíthatja és "demokratizálhatja" az egészségügyi szakemberek képzését.

A különböző technológiai alapú fejlesztéseket hosszú idő óta próbálják a gyógyítás szolgálatába állítani. Szinte nem is lehet már olyan területét említeni az orvostudománynak, ahol ne lennének jelen az algoritmusok és a high tech eszközök. Például mi is beszámoltunk a koronavírus-tesztelő automatáról, a 3D-nyomtatással készülő egyedi művégtagokat gyártó startupról, a pontos és kíméletes sebészi beavatkozást segítő flexibilis lézeres "szikéről", vagy éppen arról, hogy a mesterséges intelligenciát sok más mellett gyógyszeres kutatásnál és az Alzheimer-kór korai felismerésére is bevetik - és mindez csak az elmúlt néhány hónap termése. 

Persze mindez rögtön a tudományos-fantasztikus kategóriájába kerül, ha hozzátesszük, hogy az emberiség több mint felének, becslések szerint 5 milliárd embernek egyáltalán nincs reális lehetősége arra, hogy megfelelő sebészeti beavatkozást kapjon. De akik nem tartoznak ebbe a csoportba, azok számára sincs egyenlőség az ellátás szintjében, mivel azt befolyásolja a műtéti várólista hossza, vagy éppen a rendelkezésre álló orvosok szaktudása.

Utóbbi probléma abban gyökerezik, hogy az orvoslás ezen ágát még mindig nagyjából a középkori mesterségekhez hasonlóan lehet elsajátítani. A tanulók és kezdő orvosok egy tapasztaltabb sebész mellett állva sajátítják el az egyes beavatkozások mentét, trükkjeit. A tudás silószerű koncentrációját az is táplálja, hogy a különböző specialistákat igénylő műtétek elsajátítására csak bizonyos kórházakban akad megfelelő sebész.

A meglévő szakadékot bizonyos mértékig szűkítheti az, hogy a videomegosztó hálózatokon ma már tengernyi beavatkozást lehet távolról megfigyelni. Az ömlesztve érkező sebészeti témájú YouTube videók azonban lehetőségek mellett rengeteg veszélyt is rejtenek. Egy kutatásban például a laparoszkópos epeműtéteket vizsgálták, és kiderült, hogy a videók közel fele olyan műtéti manővereket mutat be, melyek nem biztonságosak, ezért alkalmazásuk nem is javasolt. (A témával kapcsolatban bővebben itt írtunk.)

Rendszerezett tudásbázis

A 2018-ban alapított Theator a videós tanulás előnyeit úgy igyekszik kiaknázni, hogy közben kiiktatja az annak ellenőrizetlen formájából eredő kockázatokat. A csapat ehhez egy mesterséges intelligencián alapuló platformot fejlesztett, amely a gépi látás segítségével képes nagy mennyiségű nyersanyagból indexelt, kommentált szakmai tudásbázist készíteni. Az algoritmus a beavatkozások legfontosabb pillanatait azonosítja, amelyeket így a feladatra készülő orvosok gyorsan és egyszerűen megtalálhatnak.

A rendszer segíthet a visszacsatolásban és a teljesítménymérésben is, hiszen a meglévő felvételeket az orvosok maguk is gazdagíthatják saját munkájuk rögzítésével. Utóbbiakat pedig az MI ugyanúgy átfésüli és megjelöli, mint a már meglévő videókat. Ezek alapján az orvosok egymástól is könnyebben tudják átvenni a megfelelő fogásokat, hatékony eljárásokat, ami végső soron a sebészeti tudás jobb eloszlását eredményezheti.

A startupnak jelenleg több mint 400 ezer percnyi műtét található az adatbázisában, amelyek több mint 80 ezer fontos sebészeti lépést ölelnek fel. Ez már így is a világ egyik legnagyobb ellenőrzött tudásanyagának számít a témában a világon, de természetesen az alapítók azon dolgoznak, hogy ez a mennyiség folyamatosan és jelentősen nőjön.

A befektetők mindenesetre látnak fantáziát az ötletben. A cégbe február elején 15,5 millió dollárnyi tőke érkezett, amelyet a az alapító nyilatkozata szerint a fejlesztői gárda felduzzasztására és a kereskedelmi lehetőségek kiterjesztésére kívánnak felhasználni.

Cloud & big data

Az EU kipofozná a platformgazdaság működését

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációba kezd az online felületeken keresztül szervezett alkalmi munka, a "gig economy" problémáinak közös megoldására.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.