A hazai alapítású, nemzetközileg is jegyzett cloud szolgáltató az új többségi tulajdonos támogatásával folytatná terjeszkedését.

A felek csütörtöki bejelentése szerint a Swiss Post július 6-án többségi részesedést vásárolt a Tresorit felhőszolgáltatóban. A magyar-svájci informatikai cég a végpontok közötti titkosítás alkalmazásával, elsősorban a vállalati felhasználókra szabott szolgáltatáscsomagokon keresztül teszi lehetővé a fájlok biztonságos tárolását és megosztását. Ennek során nem csak különféle biztonsági funkciókat és megfelelőségi szinteket nyújt, de ő maga sem fér hozzá az ügyfelek fájljaihoz, titkosító kulcsaihoz vagy jelszavaihoz, amelyeket így nem is lehet képes mások (praktikusan a hatóságok) rendelkezésére bocsátani.

A felvásárlás feltételeit nem hozzák nyilvánosságra, de a kommentárok kiemelik, hogy a 2013 óta részvénytársasági formában működő, és egyebek mellett a svájci nemzeti postaszolgáltatásokért is felelős Swiss Post forgalma az utóbbi években folyamatosan csökkent. A társaság ennek megfelelően igyekszik új bevételi forrásokat találni, a Tresorit felvásárlásával pedig tovább gazdagítja egyre bővülő digitális termékportfólióját, amelyben már szerepel például digitális levélszekrény (ePost) alkalmazás, titkosított levelezés vagy akár a kézbesítő drónokkal való kísérletezés is.

A 2011-ben, a BME CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratóriumából induló Tresorit eddigi története során nagyjából 18 millió dollárnak (mai árfolyamon majdnem 5,5 milliárd forintnak) megfelelő befektetői tőkét szerzett, legutóbbi befektetési körét még 2018-ban zárta. A vállalkozás mára világszerte ismert és elismert márkává fejlődött az alternatív és biztonságos tárhelyszolgáltatók között, köszönhetően világos fejlesztési elképzeléseinek és annak, hogy az elsők között lépett színre a "zero access" end-to-end (végponttól végpontig történő) titkosítással, amelyből mára kvázi-szabvány lett a konzumer és a vállalati piac erre érzékeny részén is.

Tőzsdézés helyett stratégiai befektetés

A felvásárlásról szóló közleményekből kiderül, hogy a Tresorit önálló egység marad a Swiss Post csoporton belül, és zavartalanul kiszolgálja majd a továbbiakban is az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban működő ügyfeleit. Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi menedzsment (benne az alapítókkal), a brand és a cég szolgáltatásai is változatlanok maradnak. A bejelentés alapján a Swiss Post és a Tresorit együttműködéséből a személyes információ védelmére koncentráló digitális szolgáltatások születnek majd, amelyek az üzleti és magánfelhasználóknak is lehetővé teszik adataik biztonságos és privát kezelését.

A Tresorit egyébként a saját közlése szerint már 10 ezernél is több ügyféllel rendelkezik világszerte, a mostani felvásárlás és a Swiss Post márka pedig hozzájárul további erősödéséhez legfontosabb piacain, így Németországban, Ausztriában vagy kézenfekvő módon Svájcban. A TechCrunch beszámolója a társaság egyik alapítóját és vezérigazgatóját, Lám Istvánt is idézi azzal kapcsolatban, hogy a Tresorit üzleti fejlődésének ezen a pontján miért az értékesítés mellett döntöttek ahelyett, hogy mondjuk a tőzsdei megjelenéssel és nyilvános részvénykibocsátással próbálkoztak volna.

Ebből kiderült, hogy a cég legutóbbi és legértékesebb, három évvel ezelőtti befektetési körének életciklusa mostanában fut ki. Bár a részvénykibocsátás is szerepelt a terveik között, sőt 3-4 éven belül reálissá válhatott volna, Lám István olyan megbízható brandnek nevezte a Swiss Postot, amelynek alapértékei és az adatvédelemről alkotott jövőképe 100 százalékban megegyezik a Tresorit küldetésével, és amellyel a mostani akvizíción keresztül léphetnek hosszú távú stratégiai partnerségre. A lapnak a Swiss Post egyik igazgatósági tagja is nyilatkozott, aki az end-to-end titkosítás évtizedes úttörőjének nevezte a Tresoritot, kiemelve, hogy a felvásárlás stratégiailag is fontos kompetenciákat nyit meg a társaság előtt.

A TechCrunch riportja kitér rá, hogy Svájc, ahol a Tresorit központja is működik, továbbra is fontos központja a magánélet védelmére koncentráló technológiai startupoknak és szolgáltatásoknak, köszönhetően az ország adatvédelmi szabályozásával szerzett hagyományos hírnevének. Bár az állami szervezetek megfigyelésekkel kapcsolatos eszköztára az utóbbi években ott is bővült, hasonlóan a világ összes többi részéhez, a végponttól végpontig történő titkosítás jelentőségét ez csak még jobban kiemeli, hiszen ez konkrét technológiai akadályt jelenthet a magánéletbe való állami beavatkozással szemben.

Piaci hírek

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.