A svájci postánál nem hogy bevezették, de ideiglenesen már ki is vonták őket a forgalomból, miután az egyik drón majdnem nagyon rossz helyre zuhant.

A svájci posta (Swiss Post) már Zürichben, Bernben és Luganóban is elindította drónszolgáltatását, amely ebben a formájában labormintákat szállított kórházak és egyetemi intézmények között. Ahogy a posta honlapján is megállípítják, a drónos kézbesítés valószínűleg sosem válthatja ki országszerte az évente 130 milió küldeményt kezelő hagyományos kézbesítést, vannak azonban olyan felhasználások, amikor kiválóan kiegészítheti a tradícionális módszereket. Ilyen a laborminták szállítása is, ami így nem függ az aktuális forgalmi helyzettől, és a drónok néhány perc alatt megtehetik azt az utat, ami autóval háromnegyed órába is kerülhet. Könnyű belátni, hogy az eleve rövidebb időtartam és a kiszámíthatóság milyen érték ezekben az esetekben.

A szervezet amúgy is az autonóm kereskedelmi drónokkal való szállítás svájci pionírjaként reklámozza magát, ahogy alaptevékenységét – a személyek, áruk és információ továbbítását – megpróbálja új területekre kiterjeszteni. Ebben a fenti egészségügyi felhasználást csak az első lépcsőnek tekintik, és olyan új alkalamzásokat keresnek, ahol prioritást élvező szállítmányokat kell kézbesíteni, vagy olyan helyekre kell eljuttatni a küldeményeket, mint mondjuk egy vihar következtében a logisztikai infrastruktúráról levágott település.

A postai drónok üzemeltetését a Matternet nevű amerikai cég végzi, amely 2011 óta fejleszti városi környezetre tervezett drónos szállítási platformját. A dolog eddig nem bizonult zökkenőmentesnek, a szolgáltatások tavaly év végi indulása óta már két repülő is lepottyant. A januári fiaskó lényege az volt, hogy az egyik drón GPS-hiba miatt egyfajta kényszerleszállást hajtott végre: gyakorlatilag tervezett módon lenullázta a beállításait, és a beépített ernyő segítségével szépen leereszkedett. A GPS rendszer javításával kapcsolatos lépésekre azóta állítólag már sort is kertettek.

Apróságokon múlhat a teljes iparág jövője

A második, májusi incidens ennél neccesebb volt: akkor az ernyő sem működött megfelelően, és a drón a földbe csapódott néhány tíz méterre egy óvodától. A balesetben senki sem sérült meg, de az kiderült, hogy milyen nyomasztó forgatókönyv, amikor nem csak maga a repülő, de annak vészhelyzetre tervezett rendszere is csődöt mond, onnantól pedig szerencse dolga, hogy az óvodások éppen jó helyen állnak-e. Az ügyet egyébként csak júniusban dokumentálták, de akkor valamilyen okból nem kapott szélesebb nyilvánosságot.

A TechCrunch néhán nappal ezelőtti beszámolója szerint a svájci postánál meghozták az egyetlen ésszerű döntést, és azonnal a földre parancsolták az összes drónt, amelyek addig fel sem szállhatnak, amíg a Matternet nem ad megnyugtató válaszokat a felmerülő kérdésekre. Csak az elrettentés kedvéért: a robotrepülők saját tömege is 12 kilogramm, ami akár 100 méteres magasságból zuhanhat rá valamire vagy valakire, úgyhogy a "sérülés veszélyéről" beszélni itt meglehetős eufemizmusnak tűnik.
 

A képek forrása: post.ch


Nem véletlen, hogy a sűrűbben lakott zónák vagy tömeg fölötti repülésre mindig is sokkal szigorúbb szabályok vonatkoztak. A Matternet azóta a lapnak küldött válaszában kifejtette, hogy a drón tulajdonképpen egy olyan erdős területre hullott, de arra már nem tértek ki, hogy az ernyő zsinórját állítólag éppen a drón valamelyik tartozéka vágta el. A Matternet szerint ez volt a legelső eset, hogy ilyesmi előfordult, de ők maguk is elfogadhatatlannak nevezik a dolgot, és minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy a hibaforrást kiküszöbölják.

Ez minden bizonnyal így is lesz, de a kommentárok arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen incidensek óriási károkat okoznak a gyorsan növekvő iparágnak, amennyiben a szabályozók látószögébe kerülnek. Bár minden előrejelzés óriási fejlődést jósol a kereskedelmi drónokat és a kapcsolódó szolgáltatásokat illetően, a vonatkozó technológiákkal még rengeteg munka lesz a kellő megbízhatóság eléréséig. Ha a svájci példából indulunk ki, és csak minden háromezredik repülés végződik valamilyen rendellenes landolással, az első pillantásra nem tűnik borzalmas eredménynek. Ám, ahogy azt a TechCrunch riportja is hangsúlyozza, csak egyszer kell tényleg telibe vernie egy drónnak egy óvodát, hogy ezzel belátható időre visszavesse az egész iparágat.

Közösség & HR

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.