A tőkét Európa egyik vezető növekedésitőke-befektetője, a 3TS Capital Partners vezette konzorcium adta. A PortfoLion is beszállt a finanszírozásba.

Európai léptékkel is komoly tőkét sikerült bevonnia a finanszírozásába a svájci-magyar Tresoritnak. A biztonságos tárhelyszolgáltatásra és -megosztásra specializálódott cég, amely felhasználói számára titkosított fájlszinkronizálást és megosztást biztosít, 11,5 millió eurós második körös tőkebevonást zárt le. A pénzt a 3TS Capital Partners vezette konzorcium – melynek a PortfoLion kockázatitőke-kezelő társaság is tagja – adta össze.

A befektetés a Tresorit globális terjeszkedésre fordítja. A cél, hogy világszerte új piacokat szerezzen mind a vállalati, mind a végfelhasználói piacon. A tőkebevonásról kiadott közlemény szerint a befektetőket az győzte meg, hogy vezetőségnek világos elképzelése van arról, hogy a vállalat miként fog terjeszkedni, különösen a nagyvállalati és a kkv ügyfelek körében. Azaz a Tresorittól azt várják, hogy elsősorban a vállalati piacon erősödjön.

Ez a második kör, ami voltaképpen a harmadik

A Tresoritot 2011-ben alapította Szebeni Szilveszter, Lám István és Szilágyi György (a fenti képen balról jobbra). Mint annyi más sikeres kezdeményezés, ez is a BME-ről indult, tagjai a nemzetközileg is jegyzett CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratóriumban dolgoztak, az ötlet is az ott folytatott kutatómunkából született. Jókor léptek, mert akkor már a felhős megoldások egyre elfogadottabbá váltak, de a felmérések szerint a felhasználóknak még mindig erős fenntartásaik voltak a biztonsággal szemben.

A cég már alapítása után egy évvel komoly tőkét tudott bevonni. Közel félmilliárd forintot (kb. 1,7 millió dollár) kaptak az Euroventures IV Kockázati tőkealaptól és kilenc magánszemélytől. A magánbefektetők között volt például Szőke Márton sorozatvállalkozó, aki 2017-ben beszállt a BnL Parnersbe is, Fejes Balázs, az EPAM alelnöke, valamint egy svájci üzletember, sorozatvállalkozó, Andreas Kemi.

Két évvel később újabb 800 millió forint befektetés érkezett, melyet a korábbi befektetők (az Euroventures, valamint Szőke Márton és Andreas Kemi) tettek a vállalatba, majd három évvel később, 2017-ben beszállt a cégbe Anka Márton is, a LogMeIn alapítója.

A mostani, eddigi legnagyobb befektetés jelentősebb részét a 3TS Capital Partners és a PortfoLion biztosította, de a konzorcium vezetői meg tudták nyerni ehhez Anka és az igazgatótanács elnöki posztját is betöltő Kemi támogatását is.

Az Apple is a Tresoritot válaszotta

A Tresorit világszerte ismert mint alternatív és biztonságos tárhelyszolgáltató. Még a Restore Privacy ajánlólistájára is felkerült mint a Google biztonságos – és a személyiségi jogokat maximálisan biztosító alternatíváját.

A termékük iránti kereslet exponenciálisan növekszik – idézi a tőkebevonásról kiadott sajtóközlemény Lám István alapító-ügyvezetőt, aki szerint továbbra is óriási potenciál van a hagyományos informatikai kiadások felhőbe való átcsatornázásában, mivel a Deloitte felmérés szerint az informatikai kiadások kétharmada továbbra is hagyományos megoldásokba áramlik. Lám szerint a végpontok közötti titkosítással garantálta biztonság miatt egyre több vállalkozás választhatja és fogja is választani a Tresorit felhő alapú megoldását.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A cég által közölt adatok szerint jelenleg 17 ezer ügyfelük van, zömében Észak-Amerikában és Nyugat-Európa német nyelvű régióiban. A bevételeik gyorsan nőnek, az elmúlt három évben évről évre triplázni tudtak. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy az Apple tavaly januárban jelentette be, hogy a Tresorit adja az egészségügyi appok fejlesztéséhez használható CareKit biztonsági lábát.

És maga a termék

A Tresorit saját fejlesztésű, szabadalommal védett technológiája végponti titkosítást alkalmaz a felhőbe küldött adatokon, azaz mindent még azelőtt titkosít, hogy az a felhőbe kerülne. A titkosítás az ún. zero knowledge elvre épül: csak a titkosított adatok kerülnek fel a felhőbe, de a titkosítást feloldó kulcs és a jelszó-hashek nem, így ha onnan esetleg ki is szivárognának az adatok, azokhoz csak brute force technológiával lehet hozzájutni. Az így titkosított adatokhoz értelemszerűen még a Tresorit sem fér hozzá. (A felhőszolgáltatások – a Google Drive, az Apple iCloud, a Microsoft OneDrive vagy a Dropbox – jellemzően alapból csak az adatátvitelt titkosítja.)

A cég a közelmúltban termékkel is jelentkezett: nemrégiben elindították el a Tresorit Send nevű termékük béta verzióját. Ez egy önálló fájlmegosztó, amely biztonságos és titkosított alternatívája a megbízhatatlan fájmegosztó oldalaknak és e-mail csatolmányoknak.

Biztonság

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.