EU-s támogatásból 600 millió forintos tőkével indult a miskolci B2B fókuszú inkubátorháza, a BnL Start Partners.

Kiterjeszti befektetési tevékenységét az egykori IND Group tulajdonosaiból, vezetőiből álló csapat, és BnL Growth Partners nevű cégük után – magukat ún. "smart-money" formációnak nevezik – létrehoztak egy olyan inkubátorházat is. A BnL Start Partners kifejezetten B2B megoldásokat fejlesztő agilis fiatalok, garázscégek, induló vállalkozások felkarolását tűzte zászlajára. Cégenként maximum 200 ezer euró finanszírozást biztosítanak az inkubátorházba bekerülő vállalkozásoknak.

GINOP pályázati pénzből építkeznek

Az alapítók többsége – Vinnai Balázs, Nyíri József, Bálint Viktor és Tajthy Krisztina – az IND Groupban dolgoztak együtt. Hozzájuk csatlakozott alapítóként Szőke Márton sorozatvállalkozó, befektető, akit legtöbben talán az IndexTools kapcsán ismernek. (A nemzetközileg is sikeres webanalitikai megoldást fejlesztő céget a Yahoo! vásárolta fel 2008-ban.)

Míg a BnL Growth Partners egy magántőke-társaság és tanácsadócég keveréke, amely a hazai pénzügyi szektorban már bizonyított cégek nemzetközi piaci növekedését hívatott segíteni, az inkubátorház egy szinttel lejjebb lép, és nem is magántőkéből építkezik.

A Miskolcon co-working irodát is építő BnL Start Partners tavaly év végén nyert 600 millió forintot az inkubátorház elindítására "BnL Start – Build 'n Large startup innovációs ökoszisztéma kiépítése az Észak-Magyarország régióban" című pályázatával a GINOP-2.1.5-15 jelű kiírásában. Ebben a programban innovációs ökoszisztéma építésére (startup és spinoff) lehetett pályázni. A pénz 80 százaléka megy közvetlenül a csapatok támogatására.

Olyan ötleteket szeretnének inkubálni, amelyek vállalati igényeket szolgálnak ki elsődlegesen diszruptív technológia segítségével. Bár a BnL Start tevékenysége elsősorban szintén a pénzügyi szektorra (fintech) fókuszál, teret ad a dolgok internetével (IoT), a gépi tanulással (machine learning), az adatelemzéssel, a felhővel, a mesterséges intelligenciával, a kiberbiztonsággal, a robotikával, a 3D nyomtatással vagy a 4. ipari forradalommal kapcsolatos ötleteknek, fejlesztéseknek is – áll a cég közleményében.

Megpályáztatják a támogatást

A támogatandó csapatokat pályázati úton választják ki. Olyan ötleteket keresnek, melyek egyedülállóak, formabontóak és a nemzetközi piacon is életképesek lehetnek. Az inkubációs programba kerülő csapatok maximum 200 ezer eurós kezdő tőkét kaphatnak, valamint 6-12 hónapon át inkubációs támogatást (mentorálás, közreműködés üzleti terv, marketing- és sales stratégia felállításában, rendszeres workshopok, céges infrastruktúra). A csapatokat az inkubációs időszak végére életképes üzleti modellig vagy piacképes prototípus fázisáig szeretnék eljuttatni.

A BnL Start együttműködik a Miskolci Egyetemmel és az Eszterházy Károly Egyetemmel, hogy az ott tanuló tehetségek is lehetőséget kapjanak az elindulásra, de a program nyitott hazai és külföldi startup-aspiránsoknak, már meglévő innovatív vállalkozásoknak, spinoff cégeknek is.

A BnL Start március 1-jén nyitotta meg Seed Funding nevű, az említett GINOP program keretében futó támogatási-befektetési programját, ahová folyamatosan lehet pályázni. A pályázatokról kéthavonta döntenek. A Seed Funding Programot egy opcionális (de erősen ajánlott) előkészítő fázis előzi meg: az úgynevezett Preparatory Mentoring Program, amelyben a jelentkezők segítséget kapnak az ötlet kidolgozásához és a pályázati anyagok összeállításához.

A sikeres inkubációt követően a további lépéseket – tőkebevonást, nemzetközi piacra lépést stb. – a BnL Growth Patrners segíti.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.