Az Amazon után a Microsoft is sok milliárd euróból terjeszkedik az Ibériai-félszigeten.

Jelentős adatközponti beruházásokat tervez Spanyolországban a Microsoft, írta a Reuters egy helyi lapra hivatkozva. A hírt, hogy a vállalat már beadta építésiengedély-kérelmét egy Zaragoza mellett építendő adatközpontra, Aragónia regionális kormánya is megerősítette. A big tech tíz év alatt összesen 6,7 milliárd eurót fordít majd fejlesztésekre a régióban, közölte a kormány szóvivője a hírügynökséggel. Ha a tervek megvalósulnak, hamarosan Aragónia lehet az Európai Unió egyik legnagyobb felhős központja.

Úgy tűnik, a nagy felhőszolgáltatók kezdik felfedezni maguknak Spanyolországot – Microsoft például 2,1 milliárd eurós beruházással Madrid vonzáskörzetében szintén épít egy nagyobb adatközpontot –, Aragónia azonban minden más spanyol helyszínnél népszerűbb. Az Amazon májusban jelentette be a Microsofténál is ambiciózusabb beruházásait: szintén tíz év alatt és szintén Aragóniában 15,7 milliárd eurót költ adatközpontok építésére.

Az Amazon közleménye részben magyarázatot ad a régió népszerűségére: jók az infrastrukturális kapcsolatai, optimális a földrajzi elhelyezkedése. Zaragoza, amely az ötödik legnagyobb spanyol város, félúton fekszik Madrid és Barcelona között, az Ibériai-félszigetet Franciaországgal és Európa többi részével összekötő fő kereskedelmi folyosó kellős közepén. Ezért aztán az utóbbi időszakban fontos logisztikai és közlekedési csomóponttá vált Spanyolországban – és az egész Unióban.

Szerencsés együttállás

Adatközpontok üzemeltetéséhez megfelelőek Aragónia éghajlati viszonyai, és nagyon jó az energiaellátása – dicsérte a régió kínálta lehetőségeket a spanyol kormány digitális átalakulásért és a közszolgáltatásokért felelős miniszter, José Luis Escrivá. Utóbbi tényező egyre fontosabb, bár egyelőre a környezetvédelemi szempontokat még rendre felülírja, hogy a vállalatok és a politikusok szeme előtt is sokszor csak egy cél lebeg: előbb célba érni a nagy MI-versenyben. Ez hajtja a jelenlegi adatközpont-építési lázat is.

Aragónia és Zaragoza éppen ezért szerencsés választásnak tűnik, hiszen olyan szeglete a világnak, ahol a kecskét úgy lehet jóllakatni (új adatközpont-kapacitások), hogy közben talán a káposzta is túléli (bőséges megújuló energiaforrások állnak rendelkezésre). Részben ez magyarázhatja a két big tech helyszínválasztását: az AWS adatközpontjai a terv szerint 100 százalékban megújuló energiával működnek, ami összhangban van a spanyol kormány adatközpont-stratégiájával. Hasonló célokat tűzött ki a Microsoft is, amely a jelentősebb beszállítóitól is megkövetelné, hogy 2030-ig 100 százalékban álljanak át szén-dioxid-mentes villamosenergia használatára.

(Nyitókép: A Neustra Senora del Pilar bazilika Zaragozában)

Cloud & big data

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.