A zavartalan csoportmunka ígéretével népszerűvé vált platform a héten élesítette azt a funkciót, amellyel szervezeteken átívelően is lehet kommunikálni. Nem mindenki volt oda az ötletért.

A Slack eddigi rövid története során álomszerűen lépdelt egyre feljebb. A 2015 nyarán debütált kommunikációs platform már a kezdetektől sok rajongót nyert meg magának, elsősorban a technológiára fogékonyak, például programozók, mérnökök, szoftverfejlesztők között. A cég 2019-ben sikeres tőzsdei belépőt abszolvált, majd tavaly decemberben végleg megnyugodhattak a megélhetésükkel kapcsolatban az alapítók, hiszen a Salesforce közel 28 milliárd dollárt ajánlott az alig több mint 5 éve működő vállalkozásért.

Ám mint ahogy az alábbi történet mutatja, mindez nem jelenti azt, hogy a Slacknél nem tudnának hibázni.

Csak jót akartak

A cég még tavaly októberben jelentette be, hogy komoly nyitást tervez a rendszerében azzal, hogy lehetővé teszi a különböző cégeknél, szervezeteknél tevékenykedők közös munkáját. Az alapötlet látszólag teljesen rendben van, hiszen így szükség szerint bevonhatók a partnerek, ügyfelek is egy-egy projektbe.

A beharangozott új funkció tegnap állt éles üzembe. A Slack Connect keretében akár 20 különféle vállalat, csoport tagjai is egyetlen Slack csatornába terelhetők. Ehhez előzetesen levélben kell engedélykérő meghívót küldeni a kiszemeltnek, amihez alapesetben szöveges megjegyzést is lehetett fűzni. A közös csetelést lehetővé tevő funkció a platform minden csomagjában, így az ingyenes verzióban is működik, bár utóbbinál lényegesen limitáltabbak a beállítási, finomhangolási lehetőségek.

A kapcsolatfelvételhez a Slack asztali kliensében elég a Compose gombra kattintani a munkaterület bal felső sarkában, be kell írni a címzett címét, illetőleg opcionálisan az üzenetetet. A címzett erre elektronikus levélben kap egy egyedi linket, amelyet élesítve máris kezdődhet a közös munka.

Lassan a testtel!

Ugyanakkor a szerdán érkező újtásoknak messze nem örültek egyöntetűen a felhasználók. A Twittert pillanatok alatt elárasztották a fejlesztéssel kapcsolatos különböző negatív megjegyzések. A legtöbben azt kifogásolták, hogy pontosan azért választották a Slack platformját, mert az a lehetőségekhez képest a legvédettebb, zavarótényezőktől mentes kommunikációt biztosít. Legalábbis mostanáig, mivel a bárki által küldözgethető meghívók simán kihasználhatók spamek terítésére is.

 

 

A Slack csapatát dícséri, hogy ezekre a felvetésekre, kritikákra igyekeztek gyorsan reagálni. A fenti, egyetemi professzor által írt bejegyzésre például azt válaszolták, hogy ezt a funkciót teljesen ki lehet kapcsolni. Ez ugyan az oktatót megnyugtatta, de mások pedig éppen azon húzták fel magukat, hogy mindez csak a fizetős változatokban lehetséges. Leegyszerűsítve: ha nem akarsz spamet, fizess!

Visszavesznek

A növekvő népharag láttán a Slack meglehetősen gyorsan visszavonulót fújt. Ha nem is teljeset. A vállalat ugyanis kikapcsolta azt a lehetőséget, hogy a meghívó mellé szöveges üzenetet lehessen küldeni. Azaz ez a felület önmagában már nem képes kéretlen tartalom, egyéb zavaró információk közvetítésére.

Kicsivel később aztán egy hivatalos tájékoztatás is érkezett az ügyben. Ebben a cég megköszöni az "értékes visszajelzéseket", és elismeri, hogy az emailes meghívókkal potenciálisan kellemetlen, zaklató dolgok is érkezhetnek a felhasználókhoz. A már említett szöveges körítés lehetőségének megszüntetése mellett pedig a vállalat kommunikációs vezetője személyesen is elismerte, hogy hibát követtek el, amikor olyan funkciót építettek a rendszerbe, amelyik ellentétes a termék alapvető szellemiségével (azaz a zavaró tényezőktől mentes közös munka biztosításával).

Közösség & HR

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.