Pedig már most is több tízezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról – mondják a szakemberek. De ettől még nem mindenki kel el a piacon könnyen.

Bár továbbra is nagy a kereslet szoftverfejlesztőkre a magyar munkaerőpiacon, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy csak az elkötelezett, nyitott, fejlődni vágyó szakembereket fogadják tárt karokkal a vállalatok – írja közleményében az elsősorban karrierváltókat átképző Green Fox Academy.

Arról továbbra is csak becslések vannak, hogy a hiány mértéke számszerűen mekkora. Az IVSZ főtitkára, Molnár Attila továbbra is több tízezer nyitott pozícióról beszél. Ennek kb. egyharmadát teszik ki a szoftverfejlesztők, de a szövetség egy tavalyi kutatása szerint az IT határterületein is nagy a hiány. (A kutatásról, amely a munkáltatók körében végzett felmérésen alapul, itt írtunk.) Az IVSZ áprilisban leköszönt főtitkára, Major Gábor szerint a hiányhoz kellene számolni azokat a pozíciókat is, amik még nem léteznek, de ha lenne szabad, elérhető minőségi munkaerő, akkor nemzetközi versenyben ide jönnének ezek az állások, ami becslése szerint további mintegy tízezer főt jelent.

A munkaerőpiaci 22-es csapdája

Az iparági szakértők egyöntetűen azt vélik, hogy a munkaerőpiacnak ezen a területén nem várható dekonjunktúra. Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs vezérigazgatója és Molnár Attila is arra alapozza ezt, hogy a szoftverfejlesztőkre már nem csak az IT-szektorban, hanem más iparágakban is komoly kereslet van. Ennek már csak azért is így kell lennie, mert a KSH a szűken vett IKT-szektorban csak néhány ezer fős hiányt mutatott ki – bár a hiány aránya kétségtelenül ott a legnagyobb –, azaz elsősorban az egyéb szektorokból hiányoznak nagy tömegben informatikusok.

Molnár amolyan 22-es csapdájaként írja le a helyzetet: a vállalatok a munkaerőhiány ellensúlyozására olyan technológiákat kezdenek el alkalmazni, amihez kevesebb ember kell. Csakhogy ezekhez a technológiákhoz további szoftverfejlesztőre van szükség, ráadásul a kódolók mellett magasabb képzettségű szakemberekre is, például algoritmizálási képességekkel rendelkező, business analyst szakértőkre. Egy esetleges világgazdaságban bekövetkező dekonjunktúra csak tovább fogja élezni ezt a helyzetet: növeli a robotizáció iránti igényt, ami újabb keresletet generál a szofverfejlesztői tudásra.

Az Evosoft ügyvezetője, Petényi István ezt a helyzetértékelést annyival finomítja, hogy például az autóiparból érkező információk alapján pillanatnyilag kicsit enyhül ez a hiány, de szerinte 3-5 éves távlatban ez meg fog változni.

Egyetemek és bootcampek

A jelenlegi szakemberigényt az egyetemek egyedül nem képesek pótolni, ezért nagy szükség van az intenzív képzést nyújtó programozó bootcampekre, amelyek rövidebb idő alatt, gyakorlatias tudással bocsátanak ki pályakezdő programozókat. Mint Balogh-Mázi Mária fogalmaz, nem is mindenkinek jelent valós alternatívát az egyetemi képzés. A karrierváltók nem feltétlenül szeretnének belekezdeni egy többéves egyetemi képzésbe. Ennek a véleménynek némileg ellentmond a CodeCool sikere, amely épp a karrierváltóknak kínál lényegében nappali képzést. Igaz, nem 6-7 szemesztert kell lehúzni, mint egy egyetemi alapképzésben, hanem csak másfél évet.

Összességében a cégek alapvetően elégedettek az átképzéseket kínáló cégek munkájával. Petényi István azt mondta, hogy az Evosoft az elmúlt három évben több ilyen bootcamppel is együttműködésre lépett.

Balogh-Mázi Mária általános tapasztalata egyébként az, hogy a vállalatoknak nem a végzettség számít. Sokszor nem is nagyon kérik az azt igazoló papírt a programozóktól, hanem próbafeladat vagy szakmai beszélgetés alapján ítélik meg a a jelölt rátermettségét. Ez alól csak az állami intézmények vagy nagyvállalatok jelentenek kivételt, ahol ezt is szigorúan szabályozzák.

A teljesítmény és a hozzáállás is számít

Hiába nagy a hiány, van néhány olyan követelmény, ami kell az érvényesüléshez. A pályakezdő programozók esetében elsősorban elkötelezettség, motiváció, munka iránti alázat, nyitottság és tanulási vágy kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a munkaerőpiacon. Mint Petényi mondta, elsősorban az számít, hogy mennyi mindent tud valaki megtanulni, és nem az, hogy milyen tudással érkezik. Az ügyvezető szerint a soft skillek is nagyon fontosak, a jelölt képes legyen csapatban dolgozni, jól és hatékonyan tanulni. A junioroknál főleg ezekre kell fókuszálni, mert náluk a hard skill tudás még kevésbé mérvadó.

Ezt egyébként Baráth Barbara, a Green Fox Academy ügyvezetője is megerősíti: hallgatóik közül nem feltétlenül azok tudtak gyorsan elhelyezkedni, akik szakmailag a legkiemelkedőbbet nyújtották. Elsősorban az elkötelezett, fejlődni vágyó, nyitott jelöltekre nagy a kereslet.

Közösség & HR

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.