Ambiciózus tervei vannak a Codecool tulajdonosainak. A programozói magániskolában néhány év múlva akár 10 ezerre is nőhet a hallgatói létszám.
Hirdetés
 

Az alternatív oktatási formát kifejlesztő Codecoolt nagyjából két éve indították el az IT-piacot részben már saját korábbi vállalkozásukból jól ismerő magyar befektetők, Boda József, Rémiás Máté, Simon Gábor és Vinnai Balázs.

A magániskolában a junior programozók másfél éves intenzív és gyakorlatorientált nappali képzés keretében sajátítják el a szakma fortélyait. A végzetteknek az iskola munkaerőpiaci kapcsolatai révén az állást is garantál. A hallgatók az utolsó félévet már a számukra kinézett munkahelyen töltik el.

Az első időszak tapasztalatai minimális 15 százalékos lemorzsolódást mutatnak – mondta el Vinnai Balázs a Codecool tájékoztatóján, ahol ismertették a célcsoportjukkal kapcsolatos friss felmérés eredményeit. A képzés, amelyben jelenleg 300-an vesznek részt már három helyszínen, Miskolcon, Budapesten és Krakkóban folyik.  Az első külföldi helyszínt 2022-ig még legalább húsz másik európai város követheti. A nagyszabású bővítésnek itthon és külföldön is megvan az alapja, hazai szinten már most legalább 30 ezres, Európaszerte az évtized végére akár 2 millió nyitott informatikai állás is lehet. A cég néhány éven belül el akarja érni, hogy a kontinens egyik legnagyobb IT-s erőforrásszolgáltatója legyen.

A hallgatóknak kedvez a finanszírozási modell

Nemcsak az oktatási forma a vállalkozás üzleti modellje is alternatív, amolyan privát diákhitel. A másfél éves képzésre kiválasztottaknak a mintegy másfél millió forintos tandíjat elegendő utólag, a későbbi fizetésükből és ugyancsak másfél év alatt törleszteniük. Ha a kurzus végét követő 3 hónapon belül mégsem jutnak álláshoz, nem is kell a képzés díját kifizetniük.

Az eddig eltelt idő alatt a célba vett 18-30 éves korosztályból jellemzően a 24-26 évesek jelentkeztek erre az oktatási formára, 40 százalékuk nő. Ez utóbbi arányát a jövőben is tartani akarják, a korhatárt viszont lejjebb vinnék, akár 20 év alá is. A hallgatók között sok a pályamódosító, köztük régészek, jogászok, ingatlanosok, de olyanok is akadnak, akik az eddig más iparágban megszerzett tudásukat akarják bővíteni a Codecoolban. A programozói magániskoláról további részleteket itt olvashat.

 
Codecool HR-felmérés 2017 – Hiányszakmák
Create bar charts

A Codecool megbízásából felmérés is készült a hazai munkaerőpiacról. Ez a kutatás is megerősítette, hogy a hazai IT-s munkaerőhelyzet kritikus, de ennek épp a lelkes juniorok lehetnek a haszonélvezői, ugyanis a junior pozíciókban a legalacsonyabb a belépési korlát pályakezdőknek és pályamódosítóknak.

Ugyanakkor az is szépen kirajzolódik, hogy nem minden területen alkalmaznak szívesen kezdőket. Míg szoftverfejlesztőnek, -tesztelőnek a válaszadók többsége fel tud venni juniororokat, már IT-support feladatokra is csak 42 százalékuk kínál pozíciót. Ez bizonyos területeken (IT-tanásadó, adatszakértő, biztonságtechnikus) érthető is, de az már érdekes, hogy a mobilalkalmazás-fejelsztői pozícióra is csupán a válaszadók harmada kínál kezdőknek állást.

 
Codecool HR-felmérés 2017 – Kezdőknek kínált pozíciók
Create bar charts

Kordában tarthatóak a bérelvárások?

A HR-vezetők körében végzett felmérés szerint az átmeneti megoldások nem hozhatnak tartós sikert, a hagyományos oktatás pedig képtelen lépést tartani a gyors változásokkal. így maradnak a Codecoolhoz hasonló, hosszabb távra tervező alternatív képzőhelyek.

A gazdaság minden szegmense digitalizálódik, ezért az IT-szakemberekre nemcsak az IT-specifikus vállalatoknál van igény. A megkérdezettek körében erős egyetértés mutatkozott abban, hogy a probléma valós, a média legfeljebb abban túloz, hogy a kialakult helyzet milyen hatással van a bérszínvonalra. A megkérdezettek többsége szerint ugyanis túlzóak a potenciális bérekről a sajtóban megjelenő jóslatok, legalábbis a kezdő pozíciókat illetően.

A válaszadók abban is egyetértettek, hogy a munkaerőhiány negatívan hat a vállalatok teljesítményére, a HR-tervek szinte teljesíthetetlenek. Ráadásul a jövővel kapcsolatban is borúlátóan nyilatkoztak a kutatásában részt vevő HR-esek.

Nagyon kell a szoftverfejlesztő

A válaszadók több mint a négyötöde jelölte meg a szoftverfejlesztőt mint a legtipikusabb IT-hiányszakmát. A menedzsment jellegű, IT-szakértelmet elváró üzleti célú (ügyfélkapcsolat, tanácsadás, elemzés) pozíciók jelentik a második legkritikusabb területet, míg a hardverrel és üzemeltetéssel foglalkozókat az átlagnál kevesebben látják pótolhatatlannak.

Boda József kiemelte, míg más szakmákban az első munkahely megszerzése és a korai évek tapasztalatszerzése komoly önfeláldozással jár, az IT-területen a felmérés szinte minden megkérdezettje tárt karokkal várja a pályakezdőket vagy a pályamódosítókat.

 
Codecool HR-felmérés 2017 – HR-es eszköztár
Create bar charts

Változik a HR-esek eszköztára is, amivel a jó szakembereket a cégükhöz tudják csábítnai és meg tudják tartani. A válaszadók kétharmada él a kafetéria nyújtotta lehetőségekkel, ugyanakkor csak a harmaduk vállalkozik arra, hogy szükség esetén bért emeljen. Nem igazolta ugyanakkor a kutatás azt a vélekedést, hogy rosszabb a frissen végzettek felkészültsége, vagy hogy túlzottan a pénz motiválná a juniorokat. Abban viszont egyetértettek, hogy a pályakezdőknél a legnehezebb elérni, hogy lojalitásak legyenek munkahelyükhöz.

Közösség & HR

Bukott ügynek tartja az OpenAI új modelljét a Meta sztár MI-kutatója

Az OpenAI szerint ez már a "világszimulátor" előszobája, Yann LeCun szerint azonban olyan megközelítésről van szó, amelyik sosem fog túllépni a látványos kis videókon.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.