Az alkatrészhiány és a globális logisztikai problémák miatt a harmadik negyedévben a lehetségesnél jóval szerényebb mértékben nőtt a személyi számítógépek piaca.

A PC-szegmens idei harmadik negyedévre vonatkozó eladási adatai alapján egyszerre több, teljesen más kicsengésű megállapítás is tehető a piac jelenlegi állapotával kapcsolatban. Egyfelől az IDC által előzetesen mért 3,9 százalékos növekedéssel együtt immár hatodik negyedéve sikerül zsinórban bővülést produkálni a szektornak, másrészt viszont, ha nem lennének a világgazdaságban hosszabb ideje tapasztalható anomáliák, a szállítók a ténylegesnél nagyobb forgalmat is bonyolíthattak volna.

Tarthatatlan tempó

A koronavírus megjelenésével valósággal újraéledt a korábban lassan sorvadó PC-s szegmens. A tömegesen elrendelt távmunka és otthoni oktatás miatt a 2020-as év úgy hozott több mint 25 százalékos növekedési rátát az eladásokban, hogy a tavalyi első negyedév még kifejezetten csapnivalóra sikeredett. A gyors növekedési tempó kitartott az idei első periódusban is, ám a második negyedéves eredmények már komoly lassulást mutattak.

Utóbbi egyrészt annak tudható be, hogy innentől fogva az összehasonlításként használt előző éves forgalmi adatok is sokkal komolyabb értékeket mutatnak, amit már lényegesen nehezebb megfejelni. A másik ok viszont a számtalan iparágban gyártási problémákat okozó csiphiány, amit csak fokoz, hogy párhuzamosan a logisztikai szolgáltatások sem működnek zökkenőmentesen a világkereskedelemben.

Oda koncentrálnak, ahová érdemes

Az IDC friss jelentése szerint a fenti anomáliák továbbra is alapvetően befolyásolják a személyi számítógépek piacát. A gyártók egy részénél a nem elegendő mennyiségben rendelkezésre álló készletek miatt bevett gyakorlattá vált, hogy egy-egy régióra fókuszálva próbálják maximalizálni a teljesítményüket, miközben más területekre kényszerűségből kevesebb árut szállítanak. Ennek következtében például az USA-ban a most zárt negyedévben fordult elő először a világjárvány kitörése óta, hogy csökkentek az eladások.

Számszerűleg egyébként 86,7 millió darabra taksálja az amerikai piackutató a harmadik negyedév forgalmát. Az átlagosan 3,9 százalékos növekedésből a legnagyobb gyártók meglehetősen vegyes teljesítménnyel vették ki a részüket. A piacvezető Lenovo bő 3 százalékot tudott rátenni tavaly ilyenkori teljesítményére, a második HP viszont kezd lemaradni, mivel a toplista egyetlen szereplőjeként náluk csökkentek az eladások. A Dell viszont zárkózik, köszönhetően annak, hogy több mint negyedével bővült a forgalmuk. Az Apple sem panaszkodhat: a Macek iránt majdnem 10 százalékkal nőtt az érdeklődés.
 

 

PC-piac 2021/Q3 - IDC
Infogram
Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.