Nagyon visszaesett a big tech vállalatok felvásárlási kedve, és ez kiszárítja a startup-finanszírozási forrásokat.

Régi vád a big tech cégekkel szemben, hogy konkurenseik felvásárlásával igyekeznek csökkenteni piacaikon a versenyt. És ez bizonyára így is van, ahogy azt a Google antitröszt-perében elhangzott tanúvallomások is igazolják. Csakhogy van a felvásárlásoknak egy másik olvasata is, ami viszont a CB Insights egyik elemzéséből derül ki: ha a big techek nem szereznek sok pénzért startupokat, gyorsan kiszáradnak a kockázatitőke-források, és lassul az innováció.

Az elemzés szerint az idei második negyedév az elmúlt négy és fél év leggyengébb negyede a big techek startup-felvásárlásainak számát illetően. A helyzetet jól példázza az iRobot, melyre az Amazon tavaly augusztusban tett ajánlatot, ám az ügy azóta is áll. Az FTC (Federal Trade Commission) vizsgálja, hogy a felvásárlás csökkenti-e számottevően a piaci versenyt.

Csak az Apple vett valami apróságot...

A szabályzói környezet változása miatt a big techek óvatosabbak lettek. A második negyedévben mindössze egy ügyletet jelentettek be: az Apple megszerezte a Mira nevű, kiterjesztett valóság (AR) technológiát fejlesztő céget. Tavaly még a CB Insights vizsgálta cégek (Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Nvidia) közül öt hajtott végre jelentősebb felvásárlást.

Az óvatosság az ügyletek volumenén szintén érezhető: drámaian csökkent a 100 millió dollár fölötti üzletek száma. Bár a vételárat az Apple nem kommunikálta, a hírek szerint a Mira-felvásárlás sem érhette el ezt a volument. (A CB Insights elemzése egyébként megjegyzi, hogy a big techek a felvásárlásaik kommunikációjában is óvatosabbak, nem feltétlenül kürtölik világgá, hogy mikor mit terveznek venni.)

A CB Insights grafionja jól mutatja a források kiszáradását
(a nagyobb mérethez kattintson a képre)


A felvásárlásokkal azonban nem csak a globális vállalatok lesznek többek, hanem a kockázati tőkét is táplálják. A VC befektet, és szeretné, ha a magas kockázat ellenében pénze busásan megtérülne, majd az így keresett pénzt újra befekteti és így tovább. Ez a körforgás biztosítja a folyamatos innovációt. Egy új, fontos, sőt akár forradalmi, de önmagában a piacon életképtelen termék, technológia a legtöbb esetben csak akkor valósulhat meg, ha van rá esély, hogy az azt fejlesztő startupot felvásárolja egy nagyobb cég.

Ez a fajta innováció nehezen szorítható bele a nagyvállalati működés kereteibe. Még az olyan forrásbőséggel rendelkező cégek, mint a Google, sem volt feltétlenül sikeres ezen a téren. Hiába égetett el sok pénzt például az okosszemüvegére, nem sikerült megtalálnia a termék piaci helyét (és talán formáját sem). Egy ilyen réspiaci fejlesztést sokkal hatékonyabban végre tud hajtani egy olyan kis, rugalmas cég, melyet nem kötnek hagyományok, bevett fejlesztési metódusok, a hierarchikus szervezeti struktúra vagy netán a tőzsdei jelenlét.

Az is kiderült, hogy az a kerülőút sem működik, amivel sok nagyvállalat próbálkozott: kilökni néhány tehetséges mérnököt egy "belső" startupba, és azt mondani nekik: találjatok ki valami innovatívat. (Ezzel próbálkozott korábban többek között Cisco is.)

A kérdés persze továbbra is kérdés marad: lehet-e úgy szabályozni a big techek felvásárlásait, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.