Hasított tavaly a cloud szolgáltatások piaca. Főleg a nagyok mentek nagyot, de idén már akadozhatnak a dolgok.

A tavalyi utolsó negyedévben is hozták a formájukat a felhőinfrastruktúra-szolgáltatók, az egy évvel korábbihoz képest 46 százalékkal nagyobb, mintegy 16 milliárd dolláros bevételre tehettek szert. Az év egészére 45 százalékot bővült a terület globális értékesítése.

Lendületes évzárás

A szolgáltatók között továbbra is az Amazon Web Services (AWS) maradt a piacvezető 32 százalékos részesedéssel. A második helyen a Microsoft áll 14 százalékkal, a redmondi szoftvercéget a keresőóriás Google követi 8 százalékkal, míg az IBM lemaradva a képzeletbeli dobogóról, 4 százalékos részesedésével a negyedik meghatározó szereplő volt a múlt év végén – derül ki a Canalys piackutató friss elemzéséből.

A Canalys elemzésének főbb számai


A vezető trió ráadásul igen látványos utolsó negyedéves növekedést produkált, bár ebből a szempontból az éllovas most kicsit háttérbe szorult. A legnagyobbat a bevételeit majdnem megduplázó Microsoft ment, de a Google-nél sem lehet sok ok a panaszra az éves szinten mutatott 85 százalékos forgalombővülésre. Ehhez képest az Amazon "csak" 45 százalékkal, azaz nagyjából a piaci átlagnak megfelelő mértékben tudta bővíteni eladásait.

Idén beborulhat az égbolt

A szakértők a felhőpiac növekedésével számolnak 2018-ra is, de közben a korábbiaknál nagyobb kihívások várnak a szereplőkre, ami kihat majd a szállítók költségeire is. Nemrégiben ugyanis komoly hardveres sérülékenységi problémák – köztük a Meltdown és a Spectre - merültek fel az Intel és más processzorokkal kapcsolatban. Ezek veszélybe sodorhatják a felhőinfrastruktúrában tárolt érzékeny ügyféladatokat. A hibák kijavítását célzó patchek pedig rontják a rendszerek teljesítménymutatóit.

Ez további nyomást helyez a felhő infrastruktúra szállítókra, amelyeknek komoly többletkiadást jelent a hibás eszközök cseréje, a rendszerek upgrade-je, amit viszont a felhasználói bizalom helyreállítása érdekében mindenképpen meg kell tenniük – vélik a Canalys elemzői.

Erre jön még rá az adatvédelmi előírások szigorodása, köztük az Európai Unióban május 25-től életbe lépő General Data Protection Regulation (GDPR) szabályozásnak való megfelelés. Az új elvárások nemcsak az unión belüli adatmozgásokra vonatkoznak, hanem az EU-n kívüli adatexportra is. A  felhőszolgáltatóknak időt és pénzt nem kímélve kell megfelelniük helyi szinten is az új előírásoknak.

Van hova bővülni

Az Európai Unió statisztikai hivatalának a legutóbbi kimutatása szerint az uniós vállalkozásoknak egyelőre alig több mint az egyötöde (22%) vett igénybe valamilyen felhő alapú szolgáltatást. Az uniós vállalkozások körében meglehetősen lassan növekszik a cloud elfogadottsága, a mutató a 2014-es kimutatás óta alig több mint 3 százalékpontot javult.

Valamivel jobb a helyzet, a nagyvállalatok körében, ahol már a 45 százalék vesz igénybe valamilyen felhős szolgáltatást, a kis- és középvállalatoknak viszont csak a 21 százaléka tartozik ugyanebbe a kalapba. Nagy ugyanakkor a szórás az egyes tagországokat vizsgálva. Dobogós helyen vannak a finnek, ahol a vállalkozások 57 százaléka, a svédeknél a 49 százaléka, de még a dánoknál is a 42 százaléka tekint hatékonyságnövelő tényezőként a cloud technológiára. Magyarország egyelőre a végeken táborozik még, 13 százalékával a 28 tagállamból a 23., csupán Görögországot, Lettországot, Lengyelországot, Romániát és Bulgáriát előzzük meg.

Az idei évet jellemző kihívások ellenére egyébként a piackutatók úgy látják, hogy 2018-ban tovább növekszik a felhőszolgáltatásokat igénybe vevő vállalkozások aránya, ennek nyomán a szolgáltatási piac is nőni fog, utóbbi mértékét 36 százalékra teszi a Canalys.

Cloud & big data

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.