Az Európai Unió is begyújtotta a rakétákat, hogy diverzifikálja a "fehér arany" és más ásványi anyagok beszerzését, de a Kínától való függőség felszámolását már sokkal korábban el kellett volna kezdenie.

A lítium kulcsfontosságú az elektromos járművekben használt, újratölthető akkumulátorok és a villamosenergia-hálózati tárolók gyártásában így az Európai Unió is a kritikus nyersanyagok közé sorolja a tisztább energiatermelésre való átállás szempontjából. Az EU saját becslései szerint az iránta való kereslet 2050-re már az 57-szerese lesz a jelenleginek, ami azt jelenti, hogy a lítium nem csak a jelentőségében válik hasonlatossá az olajhoz és a földgázhoz, hanem abban is, hogy Európát veszélyesen sebezhetővé teheti a külső szállítóknak – ebben az esetben főként Kínának – való kitettsége. Ezúttal azonban nem bíznák a véletlenre, hogy az orosz szénhidrogén-szállítások mintájára Kína is nyomást gyakorolhasson a blokkra az ellátási láncokban betöltött domináns szerepét felhasználva, és igyekeznek időben megtenni a szükséges lépéseket – olvasható a Politico múlt hét végi összeállításában.

Az EU kereskedelmi tárgyalói még decemberben kötöttek megállapodást Chilével, ahol az elemzők szerint a világ legnagyobb, kiváló minőségű lítiumtartalékai találhatók. Januárban a német kancellár is megújult német-chilei partnerséget jelentett be "a bányászatban, a nyersanyagokban és a körkörös gazdaságban", Brüsszelben pedig még ebben a hónapban kidolgozzák a lítium, a ritkaföldfémek és más kulcsfontosságú ásványi anyagok ellátásának biztosítását célzó törvényt, benne a saját kitermelő és finomító kapacitások növeléséről szóló tervekkel. Ahogy a cikkben megszólaló szakértő felhívja rá a figyelmet, Kína dominanciája régóta formálódik ezen a területen, miután Peking már a 80-as években felismerte a ritkaföldfémek stratégiai jelentőségét. Bár a piacnak más jelentős szereplői is vannak, a kínai befolyás mindenhol – így Chilében is – szembejön, más szóval ott is "az ajtóban van a lábuk".

Egyelőre Kína az egyetlen választás

Kína összességében a világ ritkaföldfém-termelésének 60 százalékát ellenőrzi, de ugyanilyen fontos, hogy a ritkaföldfémek globális feldolgozó kapacitásában 80-90 százalékos monopóliuma van. erős pozíciója nem csupán a földrajz áldása. Kína az akkumulátorok és a napelemek gyártása terén is dominál, és világelső a kulcsfontosságú nyersanyagok finomításában, sőt az alkalmazott technológiákban is. Az ebből fakadó kockázatokról szólva a Politico felidézi, hogy Peking 2010-ben rövid időre már leállította a ritkaföldfémek exportját Japánba a Szenkaku-szigetek fennhatóságával kapcsolatos feszültségek közepette, vagyis nem példa nélküli, hogy a nyersanyag-ellátási láncot használják geopolitikai fegyverként. A lapnak nyilatkozó másik politikai tanácsadó ennek ellenére úgy látja, hogy az EU Kínától való függősége ezen a téren folyamatosan nagyobb, mint amekkora "az Öböl-térségtől való olaj- és gázfüggősége valaha volt".

Bár mindezek alapján rengeteg időt elvesztegettek, Európa és az Egyesült Államok most megpróbál felzárkózni. A brüsszeli törvénytervezet a fentiek mellett hivatalos támogatást biztosít az erőforrásokban gazdag harmadik országokkal kialakított "stratégiai partnerségekhez", és létrehozna egy proaktív figyelmeztető rendszert is a nyersanyag-ellátási láncokat érintő hiányok kezelésére. Ez azért különösen érdekes, mert Európának is vannak ugyan tartalékai, de kritikus szükségleteinek még a 2030-ig szóló tervek szerint is csak 30 százalékát lenne képes a saját határain belül biztosítani. Mivel a bányászati ​​műveletek átfutási ideje 10-15 év, a nemzetközi partnerségek is felértékelődnek a Kínától való függetlenedésben. Az EU már tárgyal Washingtonnal egy "nyersanyagklub" megalakításáról, és rendszeresen egyeztet mások mellett Japánnal vagy Kanadával is – a brainstormingról szóló összefoglalónk itt olvasható.

Piaci hírek

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.