A világjárvány nyomán a technológiai piacon is megbillentek a részvényárfolyamok, amit az elemzők szerint újabb felvásárlásokra ösztönzi majd a legnagyobb cloud szolgáltatókat.

A felhőszolgáltatások gyorsan növekvő piacán már a koronavírus-járvány előtt is kiélezett verseny zajlott, a mostani krízis hatására pedig a konszolidáció újabb hullámára, cégfelvásárlásokra és összeolvadásokra számíthatunk a legnagyobb piaci szereplők (így az Amazon, a Microsoft vagy a Google) részéről. A járványhelyzet kézenfekvő módon előtérbe hozta a webes platformok előnyeit a helyben telepített adatközponti megoldásokkal szemben, ez pedig természetesen még jobban a felhő irányába terelte az üzleti felhasználókat. A kisebb cloud szolgáltatók és startupok ugyanakkor nehezebb helyzetbe kerültek az általános gazdasági visszaesés közepette, ami most ideális felvásárlási célponttá teheti őket a részesedésük folyamatos növelését kereső óriásvállalatok számára.

Az IDC elnöke a Business Insider riportjában azt fejtegeti, hogy a kedvezőtlen körülmények között egyre több ügyfél egyre gyorsabban fordul a felhőszolgáltatások felé, ami a hálózati, szerver- és tárolóeszköz-piacok infrastruktúra-rétegében is az említett konszolidációs folyamatokat segíti. Egy másik elemző ehhez azt is hozzáteszi, hogy a hyperscale szolgáltatók (praktikusan a legnagyobb iparági szereplők) minden bizonnyal három területre koncentrálnak majd: a mesterséges intelligencia és a big data eszközök fejlesztésére, az ügyfélbázis növelésére, illetve a tehetséges szakemberek és az értékes szellemi tulajdon begyűjtésére.

Készülhetünk a hasonló bejelentésekre

Ebből a szempontból nyilván az óriási nemzetközi szolgáltatók vannak a legelőnyösebb pozícióban, egyszerűen azért, mert ők rendelkeznek a legtöbb forrással, nekik van a legtöbb tervezhető bevételük, és a már kiépített kiszolgáló infrastruktúra tekintetében is magasan vezetnek a kisebb versenytársak előtt. A BI beszámolója mindezt úgy foglalja össze röviden, hogy az Amazon, a Microsoft és a Google, de akár az Adobe vagy az Oracle is meg tudja vásárolni magának a legtöbb kiszemelt technológiát, szolgáltatást és felhős megoldást, és minden bizonnyal meg is teszi majd az alaposan megváltozott körülmények között.

A lap összesen 15 olyan lehetséges célpontot gyűjtött össze, ami jó eséllyel a felvásárlási célpontokat kereső óriásvállalatok látókörébe kerül, miután a világjárvány látványos hatással van az aktuális árfolyamára. Ezek között pillanatnyilag a legmagasabban jegyzett társaság a felhős kommunikációs platformjáról ismert, több mint 15 milliárd dolláros cégértékkel jegyzett Twilio, a 13,8 milliárdos Crowdstrike kiberbiztonsági szolgáltató vagy a 12,4 millárd dollárra becsült, felhős adattárházat fejlesztő Snowflake. Ugyanakkor a listán sokkal kisebb társaságok is szerepelnek, amelyek azonban ugyanilyen értékesek lehetnek a nagyok számára: a mindössze 40 millió dollárra becsült, cloud alapú MI analitikával foglalkozó Nara Logics például olyan ügyfélkörrel rendelkezik, ami önmagában is komoly értéket képvisel.

A hatalmas befektetések természetesen nem csak az M&A tevékenységekben nyilvánulnak meg: a kínai cloud piac csaknem felét uraló Alibaba például a napokban jelentette be, hogy a következő években 28 milliárd dollárt (9200 milliárd forintot) fordít majd adatközponti infrastruktúrájának bővítésére, illetve csipeket és operációs rendszerek fejlesztésére. Ahogy akkor írtuk, a járványhelyzetben a távmunkára küldött kínai munkavállalók és az otthon tanuló iskolások közül nagyon sokan választották az Alibaba DingTalk platformját, a rendszer azonban nemsokára annyira túlterhelődött, hogy egyre gyakoribbá váltak a fennakadások.

Piaci hírek

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.