Ilyen hely nyilván nincs, de egy utazási iroda szerint néhány közelít ehhez az ideális állapothoz.

Egyre több IT-szakember választhatja/választja a távmunkát. Sokan ezt költözéssel is párosítják: home office-ukat valamilyen egzotikus vagy egyszerűen csak a lakóhelyüknél kellemes(ebbnek tűnő) helyszínre telepítik, ahonnan a világháló varázsszőnyegén a gondolat sebességével röpködhetnek a Szilícium-völgy és Melbourne között, útba ejtve Szingapúrt és Hongkongot, beiktatva egy 30 perces tokiói kitérőt munkamegbeszélés céljából. És ez nem csak a magyarok körében népszerű opció, a gazdagabb országok IT-szakemberei is úgy gondolják: a szomszéd fűje zöldebb, söre, kávéja zamatosabb, lúdja kövérebb...

Egy 2023-as PwC-tanulmány szerint például a német munkavállalók 64 százalékában felmerült, hogy külföldre költözik, és onnan távmunkázik. A 18 és 29 év közötti generáció tagjainak körében ez az arány különösen magas, 81 százalékuk csapna fel digitális nomádnak. Na de honnan a legjobb távmunkázni?

Egy német utazási iroda, a TUI Group idén is elkészítette Workation Indexét, amely 50 országot rangsorol a digitális nomádsághoz szükséges feltételek alapján. Nézték többek között a szélessávú és mobilinternet átlagos átviteli sebességét, a boldogságindexet, a "globális békeindexet", az átlagos lakásbérlési költségeket, sőt még a mássághoz való viszonyt (LMBTQIA+) és a napsütéses órák számát is.

Európai országok az élen

Ami a listában talán a legfeltűnőbb, hogy az első tíz helyen csak európai országot találunk. A legjobb hely Portugália, bár erről maguk a portugálok valószínűleg mást gondolnak, nem kis részben épp a betelepülő digitális nomádok okozta problémák miatt. Szintén a top 10-be került három közép-kelet-európai állam: Bulgáriát a 4., Horvátországot az 5., míg Romániát a 6. helyre sorolták. Magyarország csak hajszállal csúszott ki az élbolyból: Hollandiától mindössze 1 ponttal lemaradva a 11. helyen jegyzik.

A régió országai egyértelműen az olcsóságuk miatt hasítanak. Mindhárom országnál az olcsó vagy mérsékelt árszínvonalú bérleti díjakat és az olcsó/megfizethető, de viszonylag jó minőségű szélessávú szolgáltatásokat emelte ki a tanulmány.

A korábbi évekhez képest a TUI Group szerint fontos változás, hogy felértékelődött a biztonság – és ettől nem teljesen függetlenül a másság elfogadása és az általános jólét (boldogság). A globális békeindex rangsort egyébként Málta vezeti, de hasonlóan jó értkelést kapott például Dánia, Új-Zéland, Ausztria és Portugália (ebben a rangsorban Magyarország a 16.).

Az általános boldogságindex alapján az észak-európia országok a nyerők: Finnország, Dánia, Svédország, Hollandia, Norvégia kis különbséggel vezeti ezt a rangsort, habár ezekben az országokban elég sokat kell nélkülözniük a napot az odaköltözőknek. Ebben a kategóriában Magyarország a 38. A másság elfogadásában szintén az északi népek jeleskednek: Hollandia, Norvégia, Svédország, Kanada – és meglepő módon Spanyolország. Magyarország itt a 37. helyen végzett, és a legmagasabb Workation Index értéket elérő Portugália is csak a 20. Az összértékelésben olcsóságuk, viszonylagosan jó infrastruktúrájuk és a más európai országokhoz való közelségük miatt jó helyezést elérő Bulgária és Románia szintén nem a befogadásban erősek (43-44. helyezés).

Ami Magyarországot illeti: a helyzet nem változott tavaly óta. Az elemzés pozitívumként emeli ki az alacsony internet- és mobilköltségeket, valamint azt, hogy Európa szívében lehet élni olcsón (mondjuk a 416 eurós, kb. 160 ezer forintos átlagos bérleti díj Budapesten egy egyszobás belvárosi lakásért túl szép, hogy igaz legyen). Ugyanakkor az elemzők megjegyzik: a magyarok nem a legboldogabb, és a toleranciában sem jeleskednek. Viszont az is igaz, hogy az ország biztonságosabb, mint például Franciaország vagy Spanyolország.

A tanulmány itt érhető el »

Közösség & HR

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.