Speciális vízum, adókedvezmény és napsütés. Ezt ígéri Portugália a digitális nomádoknak. De lehet, hogy ez is kevés.

Portugália szeretne minél több digitális nomádot az országba csábítani. Mindez azonban komoly belső társadalmi feszültségeket generál, és a végén a jó célok sem teljesülnek. Ez a rövid mérlege a portugálok eddigi intézkedésinek, derül ki a Politico EU-s kiadásának egy összeállításából. És hogy miért érdekes ez itthon? Mert Magyarország is hasonló úton igyekszik bevonzani az innovatív vállalkozásokat: 2022-től igényelhetnek a digitális nomádok speciális magyar vízumot.

A portugáloknál a vonzerőt szintén egy speciális vízum, valamint adókedvezmények, és nem utolsósorban az egész évben ragyogó napsütés jelentik. A világjárvány lecsengéséig ez többé-kevésbé elég is volt a sikerhez, de vége szakadhat az aranykornak, mert ma már nagyjából mindenki elégedetlen a programmal. A portugáloknak elegük van az elszállt ingatlanárakból és a folyamatos elszegényedésből. Egy portugál csoport a tavaly 71 ezer látogatót vonzó lisszaboni Web Summitra is eljuttatta petícióját, amelyben kifogásolták, hogy miközben az állam irdatlan összegeket költ a startupok Lisszabonba csalogatására, a portugál őslakosok számára élhetetlenné válik a város.

De elégedetlenek a digitális nomádok is. Szenvednek a letelepedés adminisztrációs útvesztőitől, a nehézkes ügyintézéstől, a hiányos szolgáltatásoktól...

A portugál modell

Portugália adottságai alapvetően kedvezőek a startupok számára. Festői a környezet, megfizethető az élet, és rugalmas a szabályozás. Az állam 2012-ben vezette be az ún. aranyvízumot. Ez nem csak startuppereknek szólt, inkább a hírhedt magyar letelepedési kötvényhez hasonlít.

A portugál tartózkodási engedélyt (és ezzel az EU-n belüli szabad mozgást) 350 ezer euró értékű befektetéssel, például romos ingatlan megvásárlásával lehetett megszerezni. Kezdetben orosz, kínai és brazil jómódúak érkeztek, később, a vízum átalakításának nyomán azonban megindultak a technológiai befektetők, startupperek is, így aztán külföldi munkavállalók is érkeztek. 2022 szeptemberére az Egyesült Államokból érkezett a legtöbb aranyvízumos, és tavaly év végén állítólag közel 16 ezer digitális nomád élt Lisszabonban.

A világjárvány alatt volt egy újabb, Unión belülről érkező bevándorlási hullám, kihasználva a kedvező adózást. A nagy hozzáadott értékű szakmai tevékenység bevételei után mindössze 20 százalékos átalányadót kell fizetni. Ilyen tevékenység a cégvezetés és a technológiai területen végzett munka is – a digitális nomádok jellemző tevékenysége. (A Politico szerint az is sok embert vonzott, hogy Portugália nem adóztatta a kriptovalutával szerzett tőkenyereséget. Sokan egyenesen kriptopénz-paradicsomként beszéltek az országról.)

Mostanra kiderült: lehet szép terveket szőni arra, hogy az országba csábítsanak tehetséges induló vállalkozókat. De azt is biztosítani kellene, hogy ott is maradjanak, és jelenlétük ne borítsa fel a helyiek életét. Mint a portugál példa mutatja, ez már közel sem egyszerű.

Egy a Politicónak nyilatkozó külföldi vállalkozó úgy fogalmazott, hogy a portugálok felvázoltak egy szép, rózsaszín jövőképet, amiből nagyon kevés valósult meg. Aki odaköltözik, hogy ott fektesse be a pénzét, elvár bizonyos szolgáltatásokat (rugalmas és gyors ügyintézés, gyermekgondozás, egészségügyi ellátás stb.). Ehelyett a vállalkozó szerint elképesztően nehézkes a bürokrácia, és olyan dolgokat is küzdelmes megoldania, mint a gyerekei napközbeni felügyelete.

Sem az infrastruktúra, sem a lakáskínálat nem bírja a terhelést. A fővárosban például egész városnegyedekből szorították ki a helyi lakosokat a rövid távú lakáskiadók (pl. Airbnb), ami komoly felháborodást okozott a helyiek körében.

Egy lépést vissza

A portugál kormány erősen gondolkodik a megoldáson. Felmerült az aranyvízum megszüntetése, de úgy tűnik, erre nem kerül sor az idén. Pedig már van a kiváltására alkalmas vízum, amely kifejezetten a digitális nomádokat célozza. A portugáli átlagfizetés négyszeresét kereső, nem uniós távmunkások egyéves letelepedési engedélyt kaphatnak.

A kriptovalutázóknak is megszűnik a kivételezés: Portugália az EU-s direktívákkal összhangban szigorítja a szabályozást, és már 2023-tól adóköteles lesz a kriptopénzekből szerzett tőkejövedelem (28 százalék), továbbá új adózási szabályokat hoznak a kriptobányászokra.

Persze ennek is vannak hátulütői: sokan attól félnek, hogy a szigorítás elriasztja az új érkezőket, sőt beindul az elvándorlás is. A digitális nomádok ugyanis bármikor szavazhatnak a lábukkal. Az EU-s országok pedig egymás után hoznak a digitális nomádoknak kedvező szabályokat. A Politicónak nyilatkozó vállalkozó is költözni készül, és a célja, hogy közelebb menjen olyan hagyományos európai startupközpontokhoz, mint Párizs vagy London.

Közösség & HR

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.