Lehetőség van a munka törvénykönyvétől eltérő új megállapodások megkötésére, és a munkáltató költségtérítés formájában is hozzájárulhat a munkavállaló távmunkás kiadásaihoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) oldalán csütörtökön megjelent tájékoztatójában hívja fel rá a figyelmet, hogy a kormány rendelete értelmében a munkáltatók és a munkavállalók a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról. Az átmeneti szabályozás így a kormány szándéka szerint hozzájárulhat, hogy az érintett vállalkozások a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt is talpon maradjanak.

Az ITM szerint a távmunka veszélyhelyzet időtartama alatt rugalmasabbá váló szabályai biztonságosabbá teszik a munkavégzést és csökkentik az egészségügyi kockázatokat a munkahelyeken. A kormány célja ennek alapján az, hogy elősegítse a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. A koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távmunka sok területen bevált, előnyösnek bizonyult a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára is.

Az új kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt a munkáltatók és a munkavállalók a munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó előírásaitól eltérően is megállapodhatnak, támogatva mindkét fél érdekeinek érvényesülését. A rendelkezés olyan könnyítésekre teremt lehetőséget, mint a munkavégzés helyének szabadabb megválasztása, és a távmunkás foglalkoztatás is megvalósulhat akár részlegesen, a munkanapok egy részében.

Rugalmasabb szabályok, nagyobb elfogadottság

A munkáltató köteles ugyanakkor tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig erre figyelemmel kell megválasztania a munkavégzés helyét. A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz, amelynek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet.

Az ITM szerint a cégeknek érdemes a távmunka mellett dönteniük, ha tevékenységi köreik, működési sajátosságaik ezt lehetővé teszik, és az átállás nem gátolja munkavállalóikat feladataik teljes értékű elvégzésében. A CIO Podcast szeptember végi adásában mi is ezzel a kérdéssel foglalkoztunk: a beszélgetésből kiderült, hogy a távmunkát a szervezetek minden szintjén jól fogadták, a visszatérés azonban nem volt zökkenőmentes, és a vegyes foglalkoztatás jelentette az igazi kihívást.

Azt viszont mindenki egyöntetűen üdvözölte, hogy a törvényi szabályozás rugalmasabbá teszi a home office jellegű foglalkoztatási formát, ha egyelőre sok bizonytalanság is felmerült a szabályozás körül. A távmunka viszont egyértelműen átértékelődött az elmúlt időszakban, és sokkal pozitívabb a megítélése, mint a pandémiás helyzet előtt. A beszélgetésben részt vevő vezetők szerint éppen ezért valószínűleg szélesedni fog azok köre, akik tartóssá teszik a távmunkát.

CIO Podcast: Egyszerűbb volt bevezetni a távmunkát, mint a visszatérést menedzselni »

Hirdetés
Közösség & HR

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.