...vagy inkább a saját bevételeit féltve. Utóbbiak mindenesetre elég jól alakultak a Facebooknál a most zárt negyedévben (is).

Tegnap hozta nyilvánosságra tavalyi utolsó negyedéves eredményeit a Facebook. Az üzleti jelentést kommentáló alapító-vezérigazgató viszont leginkább azzal volt elfoglalva, hogy az Apple-t ekézze. Mark Zuckerbergnek ugyanis nagyon nem tetszik, hogy az iOS-es appoknál a digitális követést nehezítő változtatásokat léptetnek életbe.

Bagoly mondja verébnek

A nézeteltérés alapját az iOS 14 esetében már tavalyra tervezett, de végül idénre halasztott új szabályzat képezi. Ez többek között azt kényszeríti ki, hogy ha egy App Store-ban lévő program bármilyen módon nyomon akarja követni a felhasználók viselkedését, akár az alkalmazáshasználatukat, akár útjukat a különböző appok és webhelyek között, azt használat előtt engedélyeztetni kell a felhasználóval. Ha a felhasználó engedélyt ad, az app begyűjtheti például az eszköz azonosítóját, adott esetben a felhasználó nevét és email címét és így tovább. Lekérhetik többek között az Apple-eszközök ún. IDFA (Identifier for Advertisers) azonosítóját, hogy megtudják, egy alkalmazást Facebook-hirdetésen keresztül telepítettek-e.

A felhasználók digitális nyomkövetéséből élő Facebooknak pedig érthetően nagyon nem tetszik, ha bárki megpróbálja veszélyeztetni gyakorlatilag egyetlen, ám egyre hatalmasabb összeget jelentő bevételi forrását, a hirdetések értékesítését. Ugyan az Apple nem zárja ki a széles körű adatporszívózás lehetőségét, ám azzal, hogy ezt előzetes engedélyhez köti, borítékolhatóan csökkenteni fogja a begyűjthető információtömeg nagyságát.

Hogy ez milyen szinten rontja majd a Facebook hirdetési gépezetét, arról igen eltérő szakértői becslések láttak korábban napvilágot. A veszély viszont láthatóan kellően komoly ahhoz, hogy Zuckerberg minden lehetséges platformon igyekezzen ágálni a módosítás ellen. Tavaly például újsághirdetések megjelentetésével próbálta a közösségi polip felhívni a figyelmet arra, hogy az Apple új szabályai 1. tönkreteszik a kisebb cégeket, 2. súlyosan rombolják az internetet (így végső soron az emberek életminőségét rontják), 3. Az egész intézkedés azért van, hogy az Apple még többet keressen mások kárára.

Tegnap gyakorlatilag ugyanezeket a "vádpontokat" mantrázta ismételten a Facebook teljhatalmú ura, megfűszerezve néhány, az ő szájából igencsak furcsán ható kijelentéssel. Az Apple zárt ökoszisztémájával és üzleti döntéseivel kapcsolatban kétségtelenül felmerülhetnek kritikák (többek között az EU-ban is folyik egy vizsgálat), ugyanakkor a versenyellenes gyakorlat felemelegetése meglehetősen hiteltelen valakitől, aki ha nem tudja ellehetleníteni a potenciális riválisokat, akkor megveszi őket kilóra. Nem véletlen, hogy a cég ellen az USA-ban indított állami per tisztázandó pontjai között ez a téma is szerepel.

Egyelőre nagyon megy a szekér

A fentiek azonban egyelőre nem befolyásolták a Facebook bevételtermelő képességét. A cégcsoport a tavalyi utolsó negyedévben újabb rekordokat döntött. A Facebook mellett az Instagramot, a WhatsAppot és a Messengert is birtokló társaság 28 milliárd dollárt söpörte be három hónap alatt (33 százalékkal többet, mint egy évvel korábban). És mivel az üzlet kiemelkedően magas profitrátával működtethető, így végül a kasszában sem némi apró maradt. A nettó nyereség 11,2 milliárd dollárt tett ki, ami másfélszerese a 2019 végi teljesítménynek.

De nem csak a zaró negyedév, hanem a teljes, koronavírustól felkavart 2020-as év is kiválóan sikerült a Facebooknál. A 86 milliárdot megközelítő összbevétel 22 százalékos növekedésnek felel meg. A profit pedig ez esetben is valósággal kilőtt éves összevetésben: a 2019-es 18,5 milliárdot követően ezúttal 29,1 milliárdnál is többet termelt a vállalat, ami 58 százalékos erősödést jelent. 

Közösség & HR

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.