A kereskedelmi háború legújabb lépése dollármilliárdos mínuszt jelenthet a két gyártó forgalmában. Az új korlátozások alávágnak a Windows rendszereknek és a külföldi adatbázis-termékeknek is.

Ezúttal Kína lépett az Egyesült Államokkal évek óta zajló technológiai-kereskedelmi háborújában, és olyan irányelveket vezetett be, amelyek lényegében kizárják az Intel és az AMD processzorainak alkalmazását a kormányzati számítógépeken és szervereken – számolt be róla a The Financial Times. Ezekhez a jövőben a biztonságosnak és megbízhatónak minősített kínai cserealkatrészeket kell használniuk egy aktuálisan 18 processzort tartalmazó jegyzék alapján, amelyen rajta vannak a Huawei és a Phytium amerikai tiltólistán szereplő termékei is. Az új szabályok a lap szerint a Microsoft Windows rendszereit és a külföldi adatbázisokat is kiszorítanák a hazai megoldások javára.

Az eredetileg 2023 év végén belengetett korlátozásokat most különösebb felhajtás nélkül vezették be, de az érintett gyártók eredményeire jelentős hatással lehetnek. A FT adatai szerint az Intel 54 milliárd dolláros tavalyi árbevételének 27 százaléka jött a kínai piacról, de az AMD 23 milliárd dolláros forgalmának is 15 százaléka is onnan származott. Igaz, arról nincsenek adatok, hogy ehhez milyen arányban járultak hozzá a kínai kormányzati megrendelések. A Reuters által megszólaltatott elemző mindenesetre úgy látja, hogy az Intel akár 1,5 milliárd, az AMD pedig néhány száz milliárd dollárt bukhat a dolgon, ami százalékosan "alacsonyabb egy számjegyű" rést ütne a bevételeiken.

Rugalmatlan elszakadás

Mint ismeretes, Peking tavaly már megtiltotta a kínai cégeknek a Micron csipek használatát a kritikus infrastruktúrában, de a bevitelt jelentős részben korlátozzák az amerikai exporttilalmak is, amelyek megakadályozzák mások mellett az Nvidia felső polcos termékeinek szállítását is. Mivel egyelőre a nyugati gyártók uralják a csúcstechnológiás processzorok gyártását, és több lépcsőben meg is állapodtak a litográfiai gépek exportszabályozásának szigorításáról, a kínai kormányzat és a technológiai vállalatok javában dolgoznak a helyi félvezetőipar kiépítésén a függőségek csökkentésére. Ez nem feltétlenül lesz szuper gyors folyamat, de a nyugati szankciók hatásai sem azonnaliak.

A Reuters kérdésére sem az Intel, sem az AMD nem kommentálnta a híreket, de a vállalatok részvényárolyamának változása nem tükröz nagy meglepetést, miután a kínai ipari minisztérium már decemberben kiadta a következő három évre megbízhatónak minősített központi feldolgozó egységek, operációs rendszerek és adatbázisok lajstromát. A hírügynökség beszámolója alapján ezen már akkor is kizárólag kínai vállalatok termékei szerepeltek. Időközben az Apple-t is utolérte a kínai-amerikai feszültség: a Bloomberg ugyancsak decemberben erősítette meg azokat a híreket, amelyek szerint a kínai állami szerveknél és cégeknél nemkívánatosnak nyilvánították a behurcolt iPhone-okat.

Piaci hírek

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.