A legbiztosabb biznisz, ha tudjuk, hogyan alakul egy cég tőzsdei árfolyama. Ezért a legjobb, ha mi alakítjuk.

A biometrikus azonosítás az iPhone okostelefon ujjlenyomat-olvasó került, azóta a biometrikus eszközök piacára a korábbiaknál nagyobb figyelem irányul. Ezt pedig a csalók is igyekeznek a saját javukra fordítani.

Az iPhone ismét a köztudatba hozta a biometrikus azonosítást. Ennek egyik legelterjedtebb módja az ujjlenyomat-olvasás. A kiberbűnözők ezt is a saját javukra tudják fordítani. Ám korántsem csak a biometrikus technológiák megkerülésével. A felfokozott figyelem ugyanis óriási lehetőség ad a tőzsdei árfolyamok befolyásolására.

Az ujjlenyomat-alapú hitelesítési megoldásokkal ugyanis mostanság nemcsak a mérnökök foglalkoznak egyre intenzívebben, hanem a befektetők is, akik gyorsan lecsapnak minden hírre, ami módosíthatja a tőzsdei árfolyamokat. Az iPhone 5S-be integrálta Touch ID nevű technológia megjelenése után például mindenki azt figyelte árgus szemmel, hogy az Apple riválisai mikor lépnek ezen a téren. Persze a várakozásoknak volt is alapja, például a HTC legújabb One Max készüléke is kapott ujjlenyomat-olvasót. De a legtöbben az igazi nagy konkurensre, a Samsungra figyeltek. És itt jöttek a csalók...

Valós folyamatok – valótlan közlemények

Az elmúlt napokban felbukkant egy közlemény az interneten arról, hogy a Samsung 650 millió dollárért felvásárolja a Fingerprint Cards nevű, biometrikus érzékelők és algoritmusok fejlesztésével foglalkozó svéd vállalatot. A közlemény hihetőnek tűnt. Több weboldal is tényként kezelte, ezért publikálta is. A hírt közölte többek között a Business Wired, és a TechCruch is foglalkozott a témával, sőt a hamis hír azóta is kint van több oldalon.

Az is a kiberbűnözők kezére játszott, hogy valós akvizíció is van a piacon: a hamis hír megjelenésével egy időben ugyanis a Synaptics bejelentette, hogy 92,5 millió dollárért felvásárolja a Validity Sensors nevű vállalatot, amellyel touchpad technológiáiról ismert cég ujjlenyomat-olvasókhoz és egyéb biometrikus megoldásokhoz alkalmazható technológiákhoz jutott hozzá.

A Fingerprint Cards árfolyamának alakulása a NASDAQ OMX Stockholm Exchange-en

A felfokozott várakozást jelzi, hogy a tőzsde azonnal reagált, és mind a Fingerprint Cards, mind az egyik versenytársa, a Precise Biometrics részvényárfolyama elindult felfelé. Szerencsére a Fingerprint Cards viszonylag gyorsan tudott reagálni, és a részvények kereskedését még az árfolyam drasztikus megugrása előtt sikerült felfüggeszteni. A svéd vállalat kiadott egy közleményt is arról, hogy valótlan a felvásárlásáról szóló sajtóközlemény, valamint értesítette a helyi hatóságokat és a svéd pénzügyi felügyeletet is.

Egy éve a Google-t keverték bele

Az árfolyamok befolyásolására irányuló online csalások nem új keletűek. Tavaly hasonló történt, amikor arról terjedt el egy hamis hír, hogy a Google felvásárolja 400 millió dollárért az ICOA nevű, vezeték nélküli hálózatok üzemeltetésével foglalkozó céget. Az állóvizet mindenesetre felkavarta. A csalók ebben az esetben is figyeltek arra, hogy a piac várakozásaira épüljenek rá. Az ICOA esetében például azt használták ki, hogy a Google éppen akkor tervezett jelentősebb Wi-Fi beruházásokat.

Biztonság

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.