Izgalmas negyedév mögött van túl az okostelefonok piaca. Az IDC mérései szerint hét egymást követő csökkenő periódus után végre növekedés mutatkozik. Mindez leginkább az amerikaiak által sarokba szorított Huaweinek köszönhető.

Kisebb-nagyobb meglepetéseket hozott az idei harmadik negyedév az okostelefonok szegmensében. Az IDC frissen kiadott jelentése alapján a piac két év után volt képes újra eladásnövekedést produkálni.

A mínusznál ez is több

Az amerikai piackutató előzetes kalkulációja 358,3 millió leszállított eszközt mutat, ami 0,8 százalékkal haladja meg az előző év hasonló periódusát. Ugyan ez a plusz kerekítési hibaként is felfogható, abból a szempontból viszont mindenképpen érdekes, hogy ezt megelőzően hét egymás utáni negyedévben csak mínuszok szerepeltek ezen a soron.

A trendforduló leginkább a feltörekvő piacoknak köszönhető. Ezen belül is Indiában volt a leglátványosabb bővülés, ami sokat segített a globális eredmények vonal fölé tornázásában. A fejlett piacokon a szaturáció és az egyre hosszabb használati periódusok miatt továbbra is nagyon meg kell küzdeniük a szállítóknak a fogyasztókért.

 

Globális okostelefon-piac, 2019/Q3 - IDC
Infogram

Ahogy a fenti grafikonon látszik, a szegmensben tovább folytatódott a koncentráció. Míg egy évvel ezelőtt bő harmadát tudták adni a piacnak a kisebb szereplők, jelenleg ez az arány már 29 százalékot sem ér el.

Ázsiai erődemonstráció

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be a táblagépes szegmens friss eredményeiről, ahol az volt a tendencia, hogy az amerikai gyártók erősödtek, míg a keletiek többsége kisebb-nagyobb gondokkal küzdött. A mobilok esetében ez majdhogynem homlokegyenest ellenkező képet mutat. A két legnagyobb szereplő, a dél-koreai Samsung és a kínai Huawei messze a globális átlagot meghaladó növekedést tudott produkálni, míg az Apple-nél az is jó eredménynek számít, hogy csak kicsit csökkentek az eladásai.

A legérdekesebb szereplő egyértelműen a Huawei. A kínaiak tavaly még arról álmodoztak, hogy záros határidőn belül első számú okostelefon-szállítók lesznek a világon, de aztán feltekerték a hőfokot az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban. Utóbbi kimenetele még most is teljesen bizonytalan, az viszont tény, hogy a cég legújabb modellje már nem használhatja a Google dedikált alkalmazásait. Ez természetesen óriási hátrány a világ legtöbb országában, ám a Huawei szerencséjére Kínában ez nem különösebb probléma. Ráadásul a hazai pálya egyben a legnagyobb piaca is az okostelefonoknak, így az itteni jó szereplés is elég volt ahhoz, hogy közelebb tudjanak kerülni az áhitott első helyhez.

Érdemes még megjegyezni, hogy a Huawei ellen hozott büntetőintézkedésekből az éllovas Samsung is képes volt profitálni, hiszen a legnagyobb androidos szállítóként a nyugati régiókban könnyen tudott magához csábítani olyanokat, akik a Huawei-termékek körüli bizonytalanság miatt végül nem a kínai márkát választották.

Konzumer tech

Nyílt interfészek a Nokia hálózati eszközeiben

A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.