A labor tesztkörnyezete segít abban, hogy távközlési szolgáltatók nagyobb körből válasszák ki a megoldásszállítóikat.

5G-s tesztlabort indít a HPE távközlési szolgáltatóknak. Mint a vállalat közleménye fogalmaz, a labor legfontosabb célja, hogy támogassa az interoperábilis 5G-s innovációkat. Ebbe természetesen az is beletartozik, hogy a labor segíti telekommunikációs szolgáltatókat abban, hogy multivendor környezetben is hatékony hálózatokat tudjanak építeni.

Túl az infrastruktúrán

Az 5G Lab által biztosított tesztkörnyezetben elsődlegesen a telekommunikációs szolgáltatók tesztelhetik és validálhatják azokat az 5G-s hálózati szolgáltatásaikat, melyeket különböző gyártók és platformszolgáltatók eszközeiből építenek fel.

A HPE szerint így sokkal rugalmasabb, moduláris maghálózati rendszereket tudnak tervezni. Mint a közlemény fogalmaz, az 5G szabványok egyik célja éppen az, hogy a telkók moduláris elemekből álló nyílt, natív felhős platformokra építve alakíthassák ki hálózatukat. Ez azonban alapvetően más módszer, mint amit korábban követtek, amikor kizárólag ún. tulajdonosi, vertikálisan integrált rendszerekből építkeztek. Lényegében a kábelektől a szoftverekig mindent speciálisan a telkókra szabtak. Az 5G ezzel szemben az informatikai iparban a felhővel teljesen általánossá vált nyíltság és rugalmasság ígéretét hozza: ha egy szállító a szabványoknak megfelel, akkor alkalmas a telkóknak is.

Ez kétségtelenül nagyobb szabadságot ad a telkóknak, de a sok szereplő miatt nagyobb a kockázat is. A labor épp arra ad lehetőséget, hogy a telkók valós idejű tesztkörnyezetben győződhessenek meg a különböző szállítók rendszereinek interoperabilitásól és teljesítményéről.

Emellett azonban a labor túl is mutat a hálózati szolgáltatásokon, mert lehetőséget ad különböző, az 5G-re épülő szolgáltatások tesztelésére is. Maga a labor a Colorado állambeli Fort Collins-ben található, de a világ bármely pontjáról elérhető.

A Huawei-mizériára is gondoltak

Bár a közlemény meg sem említi a Huawei nevét, Phil Mottram HPE-alelnök szavat idézve burkoltan utal a kínai gyártóval kapcsolatos problémára. Mottram ugyanis arról beszél, hogy a kormányok és a távközlési szolgáltatók is keresik azon szállítók kiváltásának lehetőségeit, melyek kapcsán biztonsági kérdések vetődtek fel. Emiatt erősödtek azok a törekvések, melyek célja a piac diverzifikálása. Az alelnök szavait ma nehéz másként értelmezni, mint hogy a telkók úgy keresik a Huawei-eszközök kiváltásának módját, hogy ne romoljon az alkupozíciójuk, és ne is szoruljanak bele egy másik szállító monolit rendszerébe.

Mint azt a Bitport is megírta, ez az Egyesült Királyságban is komoly kihívás. Mivel a brit kormány döntése miatt a szolgáltatóknak a Huawei korábban beépített hálózati eszközeit is le kell cserélniük, a japán hálózatieszköz-gyártóknál, elsősorban a Fujitsunál és a NEC-nél tapogatóznak, hogy valamiféleképpen nagyobb versenyre kényszeríthessék a két európai gyártót, az Ericssont és a Nokiát.

Mobilitás

A járvány is segítette a mobilnetet, de a vezetékes még népszerűbb

Az NMHH kutatása szerint már a felnőttek és a gimnazista korúak 67 százalékának van mobilnetje.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.